Снимка: Bulgaria ON AIR

"Процентът на отсъстващите в нашето училище през вчерашния ден се вдигна. Отсъстващите ученици бяха 220 - преобладаващо в 5 клас. Има класове с 50-60% отсъстващи. Със сигурност причината е някакво заболяване в семейството. Двама учители при нас са карантинирани и 10 колеги са болни с различни грипни проблеми", посочи директорът на 119 СУ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Все повече деца се заразяват с коронавирус. Делта вариантът, който преобладава сега, атакува младите хора.

Изводите са направени на базата на извадка. "Преди точно в училищата се гледаше броят на заболелите и постепенно се затваряха. Резонно е да се наблюдават училищата. В този момент те са център на контактите. Там децата общуват", обясни математикът проф. Марусия Божкова.

Директорът на 119 СУ увери, че противоепидемичните мерки в училището се спазват - строга дезинфекция, висока степен на хигиена и силно проветряване.

"Пети клас е сигналният випуск, който отсъства в момента. Ако и днес ситуацията е такава, ще предложим преминаване на ротация за 5 клас. Решението ще бъде дадено от МОН и здравното министерство", коментира още Стаматов.

Проф. Божкова каза, че за да бъде представителна извадката, тя трябва да отразява всички особености на популацията.

"Трябват данни, които да са по-информативни - да бъдат по области, по училища, по възраст - да е ясно къде се случват повече заразявания. Показателите възраст и място са много важни", подчерта статистикът пред Bulgaria ON AIR.  

Тя добави, че до преди 2 седмици сме се намирали в ситуация на леко покачване и прогнозира, че към края на октомври може да има пик.

"Смятахме, че ако има пик, ще бъде по-нисък от наблюдаваните досега. Този вариант е по-различен. Неговите проявления в нашата страна са по-различни. Нашият код произвежда нещо съвършено различно. Когато преминаха тези 2 седмици, се вижда, че сме в плато. Ваксинираните са предпазени за определен период. Те се връщат отново към групата на податливите и трябва пак да се вземат мерки", посочи проф. Божкова.

Диян Стаматов изтъкна, че основната цел в момента е да не се правят опити за цялостно затваряне на училищата.

"Много бързо да се излиза в ротация точно с тези випуски, където има проблем. И за по-кратък интервал от време, може би седмица. За да се преминава бързо към присъствено обучение отново. Продължавайки по този начин  - с дистанционно обучение, ние сме на прага на образователна криза, катастрофа. Това е също толкова опасно колкото и Ковид-19", категоричен е директорът на 119 СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase