Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че броят на новите случаи на заразени и починали от коронавирус в света е продължил да спада през последната седмица. Според СЗО новият брой от приблизително 3,3 милиона новозаразени и около 55 000 починали отбелязва спад от 10 процента и при двете статистики, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

В редовната си оценка, която здравната агенция на ООН публикува вчера, тя отбеляза, че най-голям спад в случаите се наблюдава в Близкия изток, Западнотихоокеанския регион и Америките.

СЗО за първи път съобщи за значително намаляване в случаите в средата на септември, когато имаше 4 милиона новозаразени и спад беше отбелязан във всички региони на света. Това беше първи спад на случаите на КОВИД-19 от два месеца.

СЗО съобщи, че всички региони освен Европа, където броят на починалите е сходен с този от предходната седмица и Африка, където има повишение от около 5 процента, съобщават за спад на броя на починалите от повече от 15 процента.

В Азия броят на починалите е спаднал с почти една четвърт. СЗО предупреди, че вероятно ще има още резки увеличения на случаите на коронавируса, тъй като зимата предстои в северното полукълбо.

Болестта се разпространява по-лесно през зимата, тъй като хората прекарват повече време на закрито. Също така ограниченията за социално дистанциране са в процес на отслабване в много страни с относително високи нива на ваксинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase