Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според математика от БАН проф. Огнян Кунчев ще има нов локдаун около 15 октомври заради ръст до 10 000 новозаразени на ден.

Още по темата

Причината за прогнозата му е големият брой на хоспитализациите и хората в интензивни отделени. Свети червена лампа, каза той пред bTV.

От тази дата той очаква и новозаразените на ден да минат 10 хил. В сметките му обаче влиза и скритата заболяваемост.

Проф. Кунчев защити въвеждането на локдауни – досега при 2 големи вълни веднага щом сме затворили местата на закрито, в които се събират много хора, кривата на растеж на болестта е била пречупена. Ако нямаше тези локдауни, щяхме да имаме не 18 000 починали, а 36 000, смята той. Според него трябва да минат поне 15-20 дни, за да се види резултат от каквито и да е мерки.

Математикът показа графика с броя на заразените по месеци от началото на пандемията. Пик на заразените на дневна база е имало през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.

"От ноември броят на заразените започна леко да пада, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязък спад надолу. Това е резултат от пълен локдаун от 29 ноември. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища", обясни проф. Кунчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase