Снимка: БГНЕС
"Вижда се как вторичният пик на тази вълна се появява и оформя." Това написа в социалните мрежи математикът и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов.
 
Математикът е изчислил, че за днес базовото репродуктивно число е 1.019. Той прогнозира, че това ще се задържи така до края на тази седмица. 
 
"С други думи, обхватът на заразата се очаква да расте много бавно", пише още той. По думите му в момента сме в турбулентен режим, където е нормално да има големи подскоци и падения по отношения на броя нови случаи.
 
Математикът е направил и изчисление за карта на риска, която показва, че София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона.
Още по темата
 
"Ситуацията при тях се влошава, но относително бавно. Дифузното разпространение е в 9 области в момента. Имаше въпрос каква е ситуацията във Велико Търново. Отговарям само защото това ми е родният град - разпространението там в момента е дифузно, тъй че уважаеми търновци, пазете се колкото можете", пише математикът. 
 
Той изтъква, че на прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост Кърджали пак не е в червено. 
 
"Има и области значи, където нещата не са чак пък тъй зле. Пожелавам им да стоят колкото се може по-дълго време вън от червената зона. Ще изкарат една относително спокойна седмица там", казва още проф. Витанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase