Снимка: БГНЕС
"Доста сме далеч от създаването на ваксина и не трябва да чакаме българската ваксина. По-добре да разчитаме на тези, които вече са одобрени от СЗО." Това каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.
 
"Засега нямаме истинска ваксина, която да може да се тества, особено на различни групи хора, защото с това трябва да се заеме фармацевтична компания", посочи тя.
 
"Аз наистина се учудвам на това, което се случва у нас. Ако бяхме достигнали нивото на ваксиниране на страните от Европа, можеше да започнем да отпускаме мерки. В Норвегия вече всички мерки са свалени, само че те имат над 75% ваксинационно покритие. В Дания и в Норвегия ограничиха заболяването напълно, тъй като успяха да ваксинират своето население", коментира проф. Петрова по повод на слабия напредък на ваксинационния процес и настроенията срещу мерките. 
Още по темата
   
 
"Ние сме много интересни в това отношение – нито искаме да се ваксинираме, нито да спазваме мерки, искаме да продължим да живеем, все едно че няма такъв проблем".
 
"В България Covid-19 се оказа много смъртоносно заболяване", подчерта микробиологът и изтъкна, че смъртност от 4% е огромна за нашата страна.
 
Проф. Петрова смята, че имунният отговор при преболедували е доста стабилен, но намалява с времето и "може би в продължение на година-две той ще се запази".
 
"Според мен няма нужда да се ваксинират тези, които скоро са преболедували."
 
Относно третата доза ваксина проф. Петрова отбеляза, че лабораторно изследване на антителата би показало дали има отслабнал имунен отговор.
 
"Може да се поиска и изследване за клетъчния имунен отговор."

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 10 месеца

Как така нема ваксина, бе, нали Чорбанов обеща!

31

Едно към едно

преди 10 месеца

Баш готвачът на тая нашенска чорба е Чорбанов! Той хен прави ваксина, хем е против ваксините. Нещо като дилър на дрога. Важен е келепирът.

30

Зозо

преди 10 месеца

Сега се бере гроздето и след около месец българската ваксина ще е готова. Кой, колкото му е кеф - 1,2,3,4,5....10 дози :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))