Снимка: БГНЕС
"Днес базовото репродуктивно число е 1.022. Не можа да падне под 1 в края на седмицата. Обхватът на заразата се разширява, но бавно. Очакванията са през седмицата това да продължи. София и Пловдив още не са с дифузно разпространение на заразата. Това крепи положението."
 
Това написа в профила си във фейсбук математикът проф. Николай Витанов.
 
"За смъртността - нищо не казвам. Нали така - да не вземе някой да ме обвини, че съм казал нещо.
 
Сега картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията не се е променила открая на миналата седмица, не се очаква много да се промени в следващите 3 дни. Има наложени мерки и те, колкото и да не се спазват, имат ефект, защото пък има доста хора, които ги спазват. На нашата карта на риска София-град червенее на фона на околното виолетово. Но София-град и Пловдив не са във виолетовата зона. С което ситуацията се удържа засега. Но се наблюдава бавно поддаване.
Още по темата
 
Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост си я вече не е цялата червена. Кърджали се очаква да се изоглави и за някое време да е в по-благоприятна ситуация. Нека да има и една добра новина.
 
Днес е 27-ми септември. Кастинга за мой заместник свърши - не се появи такъв. От 1-ви октомври теоремата на Витанов за некадърността на хейтърите влиза в сила. А самият Витанов следвайки стратегията си за бавно напускане на полето на анализите и прогнозите (що се отнася до публичните комуникационни канали) ще обяви официално какво ще е намалението на анализите и прогнозите, идващи по тези канали. Неофициално, ситуацията е ясна - само базовото репродуктивно число плюс карти. Повече - да казват ореваващите Вселената хейтъри. Нека и тях ги псуват, заплашват и да им посягат.
 
Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля", завърши поста си проф. Витанов.