Снимка: БГНЕС

На различни места в Европа днес се проведоха протести заради въвеждането на задължителни имунизационни паспорти.

Десетки хиляди души за поредна 11-а събота протестираха в цяла Франция срещу здравния пропуск, въведен от правителството за овладяване на пандемията от КОВИД-19, предаде Франс прес.

В Париж, където беше предвидено хората да се съберат на четири шествия, демонстрантите излязоха още следобед на улиците. Общо между 60 000 и 80 000 души трябваше да се мобилизират в 185 шествия в цяла Франция, което бележи определено отслабване на протестите в сравнение с началото на протестното движение, започнало в средата на юли, съобщи БТА.

Демонстрантите бяха 80 000 преди една седмица, 121 000 предната седмица и 237 000 на 7 август.
Задължителната ваксинация срещу КОВИД-19 бе въведена във Франция в средата на септември за 2,7 милиона души, заети главно в здравния сектор: медицински персонал, служители в старчески домове, лекари на свободна практика, домашни помощници, служители на екипи на бърза помощ, но и за пожарникари.

Около хиляда жители на Рим протестираха срещу електронните Covid сертификати. От импровизираната сцена оратори призоваха да бъде защитена свободата и да не се използва здравеопазването като прикритие за въвеждане на диктатура.

Демонстрации на противници на системата за електронни сертификати, която действа в Италия от началото на август, се проведоха и в други големи градове на страната. Най-масово е било шествието в Триест с участието на 7 000 души.

Няколкостотин нидерландци се събраха на протест и в Хага срещу въвеждането на Covid паспорт за достъп до барове, ресторанти, театри и други закрити пространства, предаде Ройтерс. Covid -паспортът удостоверява, че притежателят му е напълно ваксиниран срещу Covid -19 или има отрицателен тест. Повечето нидерландци подкрепят въвеждането на паспорта, но основният му опонент е ресторантьорският и хотелиерски бизнес, съобщава БНР.

Властите на Нидерландия въведоха документа едновременно с вдигането на повечето ограничителни мерки в страната, след като 72% от населението са поне с една доза ваксина. Засега маските остават задължителни в обществения транспорт, но учениците вече няма да са задължени да ги носят по време на занятия, отменя се и изискването за физическа дистанция от метър и половина.

Коментари Напиши коментар

87

Анонимен

преди 1 месец

Разпускане на този гнил съюз ! Това е тирания!

86

Анонимен

преди 1 месец

По коментарите се види че у ваксиниран грам мозък няма

85

ЕП ОСТАВКА БЕ Г АД О

преди 1 месец

2 години протести и никаква чуваемост в гадният Европарламент