Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекари алармират за проблеми с COVID зоните. На местата, където ги няма пациентите не могат да се сдобият с безплатните лекарства. Според друг медик, някои от лекарствата се поставят инжекционно, което е трудно за пациента в домашни условия.

Според д-р Николай Брънзалов - общопрактикуващ лекар и зам.-председател на Управителния съвет на Българския лекарси съюз т.нар. COVID зони не работят.

"COVID зоните не работят в полза на пациентите. Ние като лични лекари сме изключени от това лечение, а дадения пациент, за да получи тези медикаменти за домашно лечение - дали напълно, дали частично реимбурисрани, трябва да отиде само в такава зона, в определен за него коридор, а след това ще се окаже, че аз като негов личен лекар ще проследявам лечението му.

Още по темата

Същевременно, рецептата за домашно лечение е само електронна и на нея може да се изпишат медикамента само от три групи, определени от Министерство на здравеопазването списък. Освен това се оказва, че част от тези медикаменти изобщо ги няма в аптеките", заяви пред БНР д-р Николай Брънзалов.

"И питам тогава - кой лекува тези пациенти на домашно лечение - личните им лекари или лекарите от специализираната извънболнична помощ, и дали има такива специалисти - няма.

Необходими са не 150, а 1500 COVID зони. Затова болните от Смолян да знаят отсега, че трябва да си плащат лекарствата за коронавируса, при тях този модел не работи. В 8 области няма изобщи подобни центрове", посочи д-р Брънзалов.

По думите му, НЗОК трябва да разшири пакета от изследвания за проследяване на COVID пациенитите. Това е изследването за съсирването на кръвта. Задали сме и този въпрос на НЗОК. А същевремено ни се налагат изследвания, които не са съобщени в никакви медицински препоръки за лечение на коронавируса, поясни лекарят.

Той коментира и поставянето на трета доза от ваксината. "Моите пациенти, които се ваксинират и виждат защитата, вече ме питат за трета бустерна доза. Аз се организирах много добре със списъци още в началото, когато имахме вече ваксини, така че над 40 на сто от пациентите ми са имунизирани. Разбира се, има такива, които са на другия полюс и не желаят. Но имам и ваксинирани, които се разболяха в последствие, те изкараха много леко Делта варианта - но това са само трима разболели се. А аз имам много пациенти", разказа от ежедневната си практика д-р Брънзалов.


 

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 седмици

Не работят според общопрактикуващите лекари. А познайте защо? Ами просто са ненужни при наличието на такива зони. Там ти правят изследването, там ти предписват и лекарствата. Демек лапачката за лични лекари от КОВИД е секнала и сега реват.

11

балтов

преди 3 седмици

До Анонимен "Като не работят в полза на пациентите - защо непрекъснато се отварят все нови и нови? За да унищожават пациентите ли? " - трябва да се усвоява

10

Анонимен

преди 3 седмици

Затваряй!