Снимка: БГНЕС

Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката е одобрил прилагането на доброволен принцип на допълнителна - трета доза ваксина срещу коронавируса за определени рискови групи от населението, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Третата бустерна доза ще е с ваксината на Pfizer/BionTech, тя се препоръчва за пет групи хора.

1) имунокомпрометирани лица:
- лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;
- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;
3) медицински персонал с висок риск от заразяване;
4) лица над 65 години;
5) лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:

- лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;

- преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;
- ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;
- желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години.

При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.
 

Коментари Напиши коментар

34

Див Петел

преди 3 месеца

Шъ зема една.

33

КОКО

преди 3 месеца

До Анонимен 19 От какво да Ви пази армията-нали сте ваксинирани по няколко пъти и опасност за вас няма? Ако има опасност защо тогава сте се ваксинирали? Истерията е пълна. Някой знае ли колко са се разболяли повторно без да са се ваксинирали? Аз боледивах ноември-декември 2020г. Антителата са ми като на ваксиниран. Армията да ме пази ли или какво?

32

БХК

преди 3 месеца

А дали третата доза няма да е от една конкретна марка или производител? Както в Англия например..... Което май сериозно поставя въпроса дали това не е чисто политическо решение,което няма общо със здравето на хората.