Снимка: БГНЕС
"Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 души, които се лекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента има леко свиване."
 
Това каза в ефира на bTV математикът проф. Николай Витанов.
 
"Вече изгубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте", каза още той. 
 
Според него максималното репродуктивно число през втория пик на четвъртата вълна ще бъде между 2-2,20. 
 
Проф. Витанов представи и прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където само областите Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали няма да попаднат в "червената зона".
Още по темата
 
Той допълни още, че България все още е на повърхността, защото София-град и Пловдив още не са оцветени във виолетов цвят. 
 
"Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигнаха множество хора от чужбина, които си изваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната", допълни Витанов.
 
Според него присъственото обучение и връщането на хората по офисите ще окажат влияние. 
 
Математикът сподели още, че получава заплахи за убийство, но не е сигнализирал полицията. 
 
"През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане", допълни той.
 
Витанов смята, че през пролетта на миналата година на 25% от хората е внушено, че вирусът не е толкова опасен и заради тяхното поведение сега говорим за 20 000 починали.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase