Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Районната прокуратура във Варна се е самосезирала за случая на възпрепятстване на работата на мобилния ваксинационен пункт в града, разположен на входа на Морската градина, който осъди и здравното министерство.

Проверката е образувана незабавно и има за цел да констатира има ли данни за извършено престъпление.

Установяват се свидетели и очевидци на случилото се вчера, проверяват се и камерите, разположени в близост. Работата по случая се ръководи от прокурор от Районната прокуратура.

Вчера три жени и един мъж атакуваха словесно медицинския екип в изнесения ваксинационен пункт на входа на Морската градина във Варна, вследствие на което ваксинацията беше прекратена, уточни д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ, цитирана от БНР.

Още по темата

Четиримата, предизвикали конфликта, също са подали жалба в полицията, тъй като са искали отговор дали ваксините са разрешени за прилагане у нас.

Три жени и един мъж, който дошъл от София и по предварителна информация бил адвокат, отишли вчера до мобилния пункт и казали, че искат да се ваксинират, но преди това искат да видят разрешителното за ваксините, които се поставят.

Било им е обяснено, че  ваксините са разрешени за употреба в България, но въпреки това те са настоявали да получат конкретното разрешително. Тогава хората звъннали на 112, дошла полиция и след кратък разговор лекарят, който е бил част от екипа на ДКЦ "Света Екатерина", и медицинските сестри напуснали мястото.
Линейката е позиционирана на входа на морската градина и днес продължава да е там.

Доктор Михайлова уточни, че всяка събота и неделя от 11 до 18 часа всеки, който желае доброволно, а не насилствено, може да се ваксинира.

Сред хората, които са били на мястото на пререканието, била и Маргарита Атанасова, която бе много активна по време на протестите. На другите се изяснява самоличността.

Доктор Михайлова подчерта, че за използваните на мобилния пункт ваксини има разрешение от Европейската агенция по лекарствата, което е валидно за всички страни членки на ЕС, то е обществено достъпно и може да се види на сайта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase