Снимка: Pixabay
Броят на случаита на заразени продължава да нараства, но все още не сме достигнали пика на четвъртата вълна. Тези данни бяха изнесени на годишния форум на фондация "Мост", предаде Нова тв. 
 
Според  проф. Радка Аргирова увеличение на случаите може да очакваме между 10 и 15 октомври. Тя подчерта, че най-засегнати ще бъдат хората, които не са се ваксинирали.
 
"Чакам данни с откриването на учебната година. Мисля, че някъде около 10-15 октомври ще имаме повишаване на цифрите, които имаме днес", посочи тя. 
 
"Не знам до каква степен ще засегне по-възрастните ученици, вероятно и млади родители. Това ще бъде много съществено, защото много хора, които не са имунизирани, ще бъдат сразени с вируса", посочи още проф. Аргирова.
 
"За деца над 12 годишна възраст, съвсем спокойно могат да се използват наличните ваксини. Това е вече ясно, светът има достатъчно голям опит", каза още вирусологът.
Още по темата
 
"Притеснения за ваксинация не трябва да имат и бременните", категоричен е доц. Румен Димитров.
 
"За РНК ваксините няма забрана. Трябва да ви кажа, че традиционният грип, обикновеният грип, така да го наречем, е една от индикациите за ваксиниране по време на бременност, защото обикновеният грип, сезонният грип протича много по-тежко при бременните и затова в много държави на практика е задължително те да бъдат ваксинирани", обясни акушер-гинекологът.
 
А за ваксинираните с две дози, според проф. Аргирова на този етап няма нужда от трета доза.
 
"Именно защото имаме клетъчен имунитет. За сега нямаме нужда от трета игла. Да не говорим за четвърта и прочие", добави тя.

Коментари Напиши коментар

47

чети бе, Смехурко

преди 1 месец

До Смехурко4.6 Фертилитет, бременност и кърменеБременностИма ограничен опит от употребата на Comirnaty при бременни жени. Проучванията при животни не показват преки или непреки вредни ефекти, свързани с бременността, ембрионалното/феталното развитие, раждането или постнаталното развитие (вж. точка 5.3). Приложение на Comirnaty по време на бременност трябва да се обсъжда, само когато потенциалните ползи надвишават всякакви потенциални рискове за майката и фетуса.- листовка на сайта на МЗ

46

Мерки забрана за

преди 1 месец

Епидемични мерки забрана на забременяване ???

45

Бре Ненките

преди 1 месец

Глоба че не са спазвали социална и физическа дистанция и задължителна ваксинация и техните деца не бива да се позволява да предават дефектите си генетично ще е разумно да се кастрират веднага след като се родят.