Снимка: БГНЕС

Общинската болница „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица е пълна с пациенти с коронавирус. Няма свободни легла в четирите Covid-отделения, в двете Covid реанимации, недостига и персонал, който да се грижи за болните. Управителят на втората по големина общинска болница у нас отправи апел за доброволци.

77 са специализираните легла, разкрити за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция там, заети са и 12-е интензивни легла в двете Covid реанимации. Проблемът обаче е с хората, които да лекуват и обслужват пациентите, каза управителят на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов.

„Ситуацията е изключително напрегната. Най-тежката вълна при нас се оказа тази. Това създава огромно натоварване на персонала, който и без това в нормални условия не е достатъчен. Затова отправих този призив към обществеността за доброволци. Имаме нужда от всякакви хора. Няма значение дали ще изпълняват санитарски функции, дали са медицински лица и ще изпълняват манипулации, дали са лекари. Просто имаме нужда от допълнително ръце“, обяви той пред БНР.

Още по темата

Отзовали са се двама души на средна възраст за доброволци като санитари. Кризата е сериозна, защото медицинският персонал за Covid-отделенията е три пъти по-малко от необходимия, каза д-р Иванов.

„Хората, които идват, аз не мога да очаквам от тях, че ще бъдат тук денонощно. Те ще идват в определени часове според техните възможности, така че колкото повече, толкова по-добре. Оправяме се според възможностите, които имаме. Непрекъснато имаме проблем с „връзването“ на дежурствата, както на лекари, така и на медицински сестри. Още повече, че никой не е застрахован от тази болест, разболяват се и те. Това налага почти непрекъснато да правим преправяне на графици, да включваме от други отделения хора, да плащаме извънреден труд“.

Според д-р Иван Иванов проблемът е, че медици от доболничната помощ не искат да работят с Covid-болни.

Общинската болница в Горна Оряховица обслужва пациентите от пет общини, приема и тежките случаи с коронавирусна инфекция и от общинските болници в Свищов и Павликени, където няма Covid-реанимации. Разкритите интензивни легла са повече от тези в областната болница във Велико Търново.  Вече няма накъде да се преобразуват леглата, категоричен е д-р Иван Иванов.

„Категорично това е максимумът. Ако продължава този натиск, единственият вариант е цялата болница да се преобразува за лечение на пациенти с Covid. Но това автоматично ще означава, че ще трябва да връщаме спешни случаи от всякакво друго естество, а те „вървят“ и ги има, както инсулти, така и стомашно-чревни кръвоизливи, и най-различни други, което би било много неприятно и би създало съвсем друго напрежение. Така че стремим се при тази леглова база, при тази ситуация да не връщаме никого“.

Никого не връщаме, независимо дали е осигурен или неосигурен, дали може да си плати, или не може да си плати, дали социалните служби ще поемат разходите по неговото лечение, или няма да поемат разходите. Естествено, ако те станат изключително много, ние ще изпитаме сериозни финансови затруднения. Смятам, че при тази ситуация за сега се справяме и мисля че ще се справим“.

Болницата в Горна Оряховица не прави изключение и също има неваксинирани лекари и медицински сестри. Управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов подкрепя предложението на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев за въвеждане на задължителна имунизация срещу Covid за определени групи, сред които са медиците. 

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

Това да го каже на овчите глАви, които хайтосват по цял ден с таратайкте, а вечер крякат по форумите Няма вирОООООЗ!!!

13

ДртПрч

преди 1 година

Аз предлагам друг подход - ваксинираните лекари да преглеждат ваксиирани пациенти, а неваксинираните лекари - неваксинирани пациенти. Така всички ще са доволни и щастливи.

12

ДртПрч

преди 1 година

Тук ако се въведе задължителна ваксинация на лекарите, 50% ще си изкарат фалшиви сертификати. Това го гарантирам. Останалите 50% или ще се пенсионират, или ще напуснат. Накрая да не се окаже, че вместо да изпишете вежди с такава мярка, ще извадите очи!