Снимка: БГНЕС

Бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира вчера в социалните мрежи, че е уволнен и като лекар от лечебното заведение.

Уволнението му няма връзка с професионалните му качества. Той е един от най-добрите хирурзи, перфектен лекар, дори когато беше директор на "Пирогов" не престана да оперира и да бъде търсен от своите пацеинти.", категорично заяви пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Д-р Маджаров подчерта, че е много важно максимално бързо да разберем какви са истинските причини да се освободи най-голямата болница за спешна помощ у нас от най-добрия си лекар ординатор. Би било добре за обществото да чуем истинските мотиви за това, допълни той.

Д-р Маджаров коментира ситуацията в спешния център за медицинска помощ във Видин, където санитарите се готвят за гладна стачка заради неизплатените допълнителни средства за работа на първа линия.

Категорично няма разграничаване на лекари от санитари при получаването на ДМС за работа на първа линия, категоричен е той.

"Вероятно става въпрос за някакъв проблем с местното управление на спешната помощ. Чух и министъра, който каза, че от МЗ нямат проблем, а хората твърдят, че цяла зима не са получавали допълнителни средства. Според мен, в рамките на дни министър Кацаров трябва да разбере какво се случва и да предприеме мерки."

Председателят на БЛС коментира актуализацията на бюджета и предвидените пари за здраве след нея.

Тези пари, записвайки се по редовете на отделните дейности, когато ние се срещнем с ръководството на НЗОК ще можем да преговаряме те да бъдат насочени по най-добрия начин, смята председателят на БЛС.

"Не бива да се съсредоточаваме само в ковид, тази година се надявам да насочим повече средства за тези, които са недооценени от години. Пулмологичните и детските пътеки трябва да бъдат повишавани още, за да достигнат баланса, който са изгубили през годините. Има и други пътеки разбира се, ние сме изготвили една таблица за това", обясни д-р Маджаров.

Още по темата
Той допълни, че БЛС вече се подготвя за новия Рамков договор за следващата година.

Задължително трябва да вървим към насочване на средства към тези невралгични точки, за които говорим, за нефинансираните специалности - педиатрия, инфекциозни болести, почти всички, свързани с неоперативна дейност, допълни д-р Маджаров.

Относно четвъртата вълна ковид вълна, той заяви: "За съжаление, лекарите бяха въвлечени в това политическо противопоставяне, тези разговори за и против ковид достигнаха до степен, че ако вярваш си част от една политическа сила, ако не вярваш - в друга. Това е усещането, така се раздели обществото. Това доведе и до факта, че сега като че ли, всеки лекар, който говори за COVID или че работи на първа линия, се разглежда не с това уважение, с което работехме миналата година."

Д-р Маджаров обяви, че е изкусителна идеята ваксината да стане задължителна, но в страната ни подобно решение е трудно. "Всекиопит за задължителност води до усещането, че някой се опитва да ни налага тоталитарни методи. Аз лично не вярвам, че може да се стигне до някакво по-голямо убеждаване.", допълни той.

Лекарят смята, че все пак тези, които имат някакви специфични задължения в своята работна среда, трябва да бъдат ваксинирани, тъй като там няма никакво основание някой да се оплаква от принуда. Като пример той посочи лекарите от хирургичните специалности, които повече от 20 години се ваксинират срещу Хепатит Б, защото така пазят околните.

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 2 месеца

Защото и други лекари искат да станат милионери като него...............Милионите от държавата трябва да се раздават справедливо и на всички милионери............ Хората искат социализъм и равенство между милионерите в България....................... Бизнесът иска социализъм за милионерите и богатите, държавата да им помага, а див капитализъм да има за бедните и работниците.......Чуйте какво пак каза Велю Василев, мрънкалото.

32

Анонимен

преди 2 месеца

Защото беше герберски агент в Пирогов, партиен лекар на Партията. Въпросът е, защо не е бил уволнен досега. Отива в Герберска голяма община, при партийния колега Катранджиев и под знамената на Партията ГЕРБ и при Вожда на Партията човекоядката.

31

Да

преди 2 месеца

Очаквана новина. Справедливо уволнение. За разходка с "ЖИПКА" през работно време.