Снимка: БГНЕС
421 случая на новозаразени с Делта вариант на COVID-19, известен като Индийски вариант, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране от ново поколение, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
 
Анализирани са общо 422 клинични проби. При 421 (99,8%) от тях е установен вирусен вариант Делта (B.1.617.2). Той е с повишено значение за общественото здраве.
 
В 1 (0,2%) клинична проба е установен вариант C.36.3.1, който според СЗО е причислен в група вирусни варианти под наблюдение, съобщиха от центъра.
 
Клиничните проби са взети в периода 5-26 август. Били са изпратени от 52 различни лечебни заведения от 22 области на страната.
 
НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Коментари Напиши коментар

34

До 24

преди 2 месеца

Пробите за секвениране се взимат от доказано заразени пациенти, за да установят, кои варианти на вируса са разпространени в популацията. При това положение сборът от положителните за различните варианти проби ще отговаря на 100%.----------- Дори и дете ще се усъмни в думите ви! И кои са тези "доказано" заразени пациенти?! Едни лекари казват нещо, което е изгодно за тях и думите им трябва да бъдат взети за абсолютна истина?! това са измислени теории

33

Darth shadow

преди 2 месеца

всички проби ще ги пишат положителни,за да помпат бройките и на персонала в лабораториите така е наредено иначе уволненение..

32

Евроатлантик

преди 2 месеца

Значи няма да минете метъра с две дупчения, трябва и трето .Лабово няма.