Снимка: БГНЕС

„За мен някои групи трябва да бъдат задължително имунизирани. Това са медицинските работници, както и работещите в социални заведения”, заяви в ефира на Nova News главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му задължителната ваксина няма да наруши гражданските права.

„Това, което ще постигнем, е да не позволим заради професионалните си отговорности да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за стари хора например, многократно неимунизиран персонал внесе инфекцията и се стигна до епидемични взривове”, обясни Кунчев.

Още по темата
Здравният инспектор уточни, че в края на този месец изтича срокът на годност на 300-400 000 ваксини срещу коронавируса, а на ден се правят между 15 и 20 000 имунизации. Той е категоричен, че  с този темп няма как да се използват всички.

„Ако те не намерят приложение в други страни, защото постоянно вървят такива разговори, и не стане дотогава удължаването на срока, тогава ще е първата по-голяма партида, на която ще й изтече срокът”, коментира доц. Кунчев.

Той е на мнение, че третата доза би била препоръчителна за определени групи, но трябва да се преценява за всеки индивидуално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase