Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Освен ваксина, може ли и лекарство срещу коронавируса да се включи в борбата с пандемичната обстановка, коментира специалист.

"Не съм оптимист, че ще има лекарство, което ще лекува COVID-19, вероятно ще спомага за по-бързото възстановяване. Лекарството трябва да се финансира от държавния бюджет и да бъде достъпно до всички. Правят се опити с него в Израел и Гърция". Това каза пред БНТ д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Още по темата

Според него, не се знае дали лекарствата за коронавирус ще се финансират на отделен ред.

"На COVID кризата не ѝ се вижда краят, не се знае какво ще ни последва. Нямаме опасения за фалит на болниците в четвъртата вълна, парите ще стигнат. Относно служебния кабинет има упрек за намаляването на ваксинацията. Не разбирам логиката на тези, които не се ваксинират", допълни д-р Иван Кокалов.

Относно актуализацията на бюджета той коментира, че парите не са повече отколкото преди.

 "Средствата са разпределени пропорционално, следим как се харчат, контролът не може да се осъществява физически. Системата трябва да бъде преработена. Трябва да има сериозно увеличение на заплатите на лекарите", каза още д-р Иван Кокалов.

Той обясни също, че COVID-кризата е ударила възрастните хора. "Много от болните не проследиха заболяванията си и това доведе до спиране до увеличаване на смъртността". Според него, не трябва да се спира лечението на останалите болести въпреки пандемията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase