Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Освен ваксина, може ли и лекарство срещу коронавируса да се включи в борбата с пандемичната обстановка, коментира специалист.

"Не съм оптимист, че ще има лекарство, което ще лекува COVID-19, вероятно ще спомага за по-бързото възстановяване. Лекарството трябва да се финансира от държавния бюджет и да бъде достъпно до всички. Правят се опити с него в Израел и Гърция". Това каза пред БНТ д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Още по темата

Според него, не се знае дали лекарствата за коронавирус ще се финансират на отделен ред.

"На COVID кризата не ѝ се вижда краят, не се знае какво ще ни последва. Нямаме опасения за фалит на болниците в четвъртата вълна, парите ще стигнат. Относно служебния кабинет има упрек за намаляването на ваксинацията. Не разбирам логиката на тези, които не се ваксинират", допълни д-р Иван Кокалов.

Относно актуализацията на бюджета той коментира, че парите не са повече отколкото преди.

 "Средствата са разпределени пропорционално, следим как се харчат, контролът не може да се осъществява физически. Системата трябва да бъде преработена. Трябва да има сериозно увеличение на заплатите на лекарите", каза още д-р Иван Кокалов.

Той обясни също, че COVID-кризата е ударила възрастните хора. "Много от болните не проследиха заболяванията си и това доведе до спиране до увеличаване на смъртността". Според него, не трябва да се спира лечението на останалите болести въпреки пандемията.


 

Коментари Напиши коментар

33

Аноним

преди 2 месеца

Има лекарство, което се води противогрипно. В Турция го дават безплатно в болниците на хората да го пият, по време на изолацията. Много е ефективно. Пресича всичко на третия ден и така се избягва пневмония. Естествено, в България нищо не казват, защото трябва да плашат народа, масово да отиде да се ваксинира, за негово "добро".

32

Анонимен

преди 2 месеца

До noFreeman Какво да коментираш, като си т-п на г-з!!!!!!!! Лекарство срещу грип има, а това че си хипер неграмотен, няма никакво значение! Специфичните противогрипни лекарства като Тамифлу стопират вируса още на половината опаковка - 2-2.5дни след започването им!!!!!! Но трябва да се приложат в първите часове на заболяването.

31

noFreeman

преди 2 месеца

колкото го измислихте и против измисления ви спин и грип... да не говорим, че генома нито на едното нито на другото не е отделен и доказан, а за тоя измисления сега няма да коментирам...