Снимка: Bulgaria ON AIR

Плавно се покачва броят на настанените в болници. Това засега не налага въвеждане на нови мерки, е позицията на Българската болнична асоциация.

По данни на Националната здравноосигурителна каса към момента у нас са заети 80% от леглата за Ковид болни. Според Българската болнична асоциация няма препълване на болниците и не се налага затягане на мерките, нужно е само те да се спазват.

Още по темата

"Винаги е било възможно, но и в момента има разписан план, по който броят на леглата, определени за Ковид, би могъл да се променя в зависимост от необходимостта, която изпитваме в момента в държавата. Със сигурност това не е пределът на болничните легла, които можем да отделим", заяви председателят на ББА адв. Свилена Димитрова в "България сутрин".

94% от пациентите с коронавирус, които са настанени за лечение в болница, са неваксинирани. Това обяви пред Bulgaria ON AIR консултантът на Столичната община по ваксинационния процес проф. Тодор Кантарджиев.

Според него здравното министерството не е направило всичко необходимо, за да се стигне до масова ваксинация у нас. А според последните проучвания новият вариант на коронавируса - Мю вариантът, се разпространява много по-бавно от Делта варианта.

При продължаващия ръст на хоспитализираните у нас, при четвъртата вълна на коронавируса, едва 6,5 на сто от хората, които се лекуват в болници, са вече ваксинирани с една или две дози, допълни проф. Кантарджиев. Единици са хората с ваксина, които са в тежко състояние, подчерта той.

Към момента в болници са настанени над 4600 души, от които 373-ма са в интензивни отделения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase