Снимка: БГНЕС

Преодоляхме трудностите на първата, втората и третата вълна, каза проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

По думите му през последните 1-2 седмици има стациониране на броя на новите случаи около 1600 - броят на починалите процентно обаче е малко по-висок спрямо броя на новите случаи. Трябва да се направи нещо, така че хората, които са си направили бързи антигенни тестове, да бъдат регистрирани. Според проф. Кантарджиев, когато не са в тежко състояние, хората крият положителни тестове от бързи антигенни тестове.

Всеки с положителен тест трябва да бъде карантиниран, призова Кантарджиев.

Той в каза, че отклонява любезни покани да се занимава с политика. "Аз съм си лекар, ще бъда лекар докато с нещо съм полезен. Имаме лошия пример на Ернесто Че Гевара. По-възрастните си спомняме и Салвадор Алиенде - президентът на Чили", заяви проф. Кантарджиев. И добави, че има по-подходящи от него и за президент, и за вицепрезидент.

На въпрос дали би подкрепил проф. Асен Балтов за държавен глава, колегата му коментира: "С удоволствие бих подкрепил такъв личен избор, тъй като повече от 2 години се познаваме, работихме заедно, преодоляхме трудностите на три вълни от коронавирус."

В следващите месеци, да не кажа години, ще става доста тежко, защото липсва идеал, нещо, което да сплотява нацията. Пандемията беше използвана по най-грозния политически начин, за да разделя хората, вместо да обединява.

По думите му по темата много се е говорело популистки от политиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase