Снимка: архив, БГНЕС

Здравният министър Стойко Кацаров призова въведените ограничения срещу разпространението на коронавируса да се спазват.

„Апелирам към всички наши сънародници, не само към собствениците на заведения и работещите в заведенията, но и към тези, които ги посещават. Да проявим разбиране, да проявим емпатия и към хората, които са в тежко състояние в момента, които умират всеки ден и чийто брой за съжаление продължава да расте“, каза той.

Още по темата

Кацаров призна, че основната причина за новата вълна е недостатъчният брой ваксинирани.

„Не се ваксинирахме и нямаме друг механизъм да ограничим разпространението на заразата, да намалим броя на починалите хора, освен да приложим такъв тип мерки“, отбеляза той.

„На фона на това казваме, че ще отидем на дискотека, на събор, на митинг, ще се прегръщаме, ще се целуваме, ще кашляме, ще кихаме в лицето си и ще разменяме вируса и не ни интересува какво ще стане. Ще се заинтересуваме, когато ножът опре до кокала. Как се излиза от тази ситуация - с проверки ли се излиза, с контрол, по кой начин се излиза от тази ситуация?“, риторично попита здравният министър.

Той смята, че ако се спазват ограничителните мерки, до 2-3 седмици ще има резултат и те да бъдат отменени.

„Другото означава - отменяме ги сега тези мерки, следващата седмица в болниците има 5000, след това 6000, 7000. В интензивните отделения 1000 души. След това вие ще ми казвате - защо намалихте мерките и допуснахте да се стигне до тази ситуация“, каза още министърът.

Той увери, че ще има компенсация за всички, които са засегнати от противоепидемичните мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase