Снимка: БГНЕС

Взаимни обвинения си отправиха служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и депутати от ГЕРБ за това чия е отговорността България да е на последно място по ваксинирани срещу коронавируса по време на ратификация на споразумение за дарение на ваксини на Бутан.

Ваксинационната кампания е в застой и отговорността е на служебния кабинет, скочи първа Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Тя отсече, че правителството на Бойко Борисов е осигурило достатъчно количество ваксини от всички видове, за да може не само да се гарантира животът и здравето на българските граждани, но и да се даряват сега дози от препаратите.

Според нея ваксинационната кампания сега е в застой, а антиваксърските настроения растат.

"Отговорността за провала на ваксинационната кампания е изцяло на правителството на ГЕРБ, ние се опитваме да поправим щетите, които сте нанесли", отговори й Стойчо Кацаров.

"Уважаема д-р Дариткова, имайте малко срам, когато застанете тук и изопапачавате фактите. Причината да даряваме ваксини е, че вашето правителство договори ваксини в излишък от „АстраЗенека“ и в недостиг от „Пфайзер“. По тази причина първите три месеца в страната нямаше ваксини, в които да се ваксинира", обвини той.

Дариткова обаче защити решението на предишното правителство с мотива, че по онова време „АстраЗенека“ е била в най-напреднал етап на разработка и най-лесна за съхранение.

"Вашият патрон Бойко Борисов обикаляше и ползваше ваксинационите екипи в предизборната си кампания, вие ваксинирахте организирано футболни клубове, спортни клубове, а възрастинте хора останаха четвърти във вашия ваксинационен план. Причината никой в България днес да не се ваксинира с ваксините на „АстраЗенека“ и да ги даряваме, също дължим не само на международни скандали, но и на личната намеса на вашия патрон Бойко Борисов“, продължи с нападките Кацаров.

Той отчете, че 900 000 ваксинации са направени от правителството на ГЕРБ за три месеца, а 1.3 млн. при служебното правителство за три месеца.

В крайна сметка НС реши, че България дарява 172 500 дози от ваксината на „АстраЗенека“ на Бутан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase