Снимка: Bulgaria ON AIR

Доброволци помагат на Общинската болница в Свищов да овладее четвъртата Ковид вълна. Шестима студенти по медицина от университета в Плевен се грижат за болните.

Студентите достойно заместват медицинските сестри, които не достигат в лечебното заведение.

Пламен Рафаилов от Свищов бил на косъм от фаталния изход, след като се заразил от коронавирус. Спасили го в болницата в Свищов. Преди седмица вдигнал висока температура, започнал да кашля и получил тежка аритмия, тъй като е със сърдечно заболяване.

"Веднага автоматично реагираха, дойде една лекарка, заведе ме на снимка. Веднага ми назначиха системи, инжекции с абокати, всичко, що ми беше нужно – бях обгрижен веднага! Студентите – Господ здраве да им дава, защото нямат спирка, кога почиват тези деца", сподели Рафаилов.

При първото увеличение на пациенти ръководството на болницата веднага потърсило студентите доброволци, които дежурили по време на предходните ковид вълни. Включили се още две девойки от втори курс.

"Изпитваме нужда от сестрински персонал: и момчетата, и момичетата са доста полезни. В момента студентите са 6 на брой и доста адекватно помагат на сестринския персонал", посочи директорът на Общинската болница в Свищов Илиян Венков.

"Сега сме за трети път отново тук поради четвъртата вълна. Все по-знаещи и все по-можещи, засега положението е добре. Драматични ситуации през ден имаме, имахме жена със сърдечни заболявания, включително и с Ковид-19, но тя получи кървене от гастроентерологичния тракт. Справихме се с транспортирането ѝ", разказа студентът Димитър Николаев.

"Има все повече млади хора и все по-често наблюдаваме влошаване на здравето на пациента. Ние сме все пак в 4-ти курс, имаме въпроси, имаме и отговори", каза от своя страна Николай Цанев.

В момента 23-ма са лежащо болните в Ковид отделението. От болницата са категорични, че без студентите няма да се справят със ситуацията с нарастващия брой болни.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и Кристиян Минков по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase