Снимка: Bulgaria ON AIR

Болницата в Бяла вече отказва прием на заразени пациенти. Д-р Павлинка Георгиева е единственият пулмолог в болницата в Бяла. Тя отговаря за лечението на всички приети в Ковид отделението.

"Тежко е, защото поемаш отговорност за почти всички пациенти, а когато стане нещо трябва да си винаги тук, да реагираш, да кажеш какво да се прави, бързо да ги изпратиш където трябва за помощ и е много трудно", обясни началникът на Ковид отделението в МБАЛ "Юлия Вревска - Бяла" д-р Павлинка Георгиева.

Ковид отделението на болницата в Бяла има 41 легла и вече е запълнено на 100%. Пациентите се връщат за домашно лечение, а тези в по-тежко състояние се препращат към болниците в Русе.

В русенските болници също няма свободни легла за интензивно лечение на пациенти с коронавирус. На изчерпване са и местата за неинтензивно лечение.

"Интензивни места в русенските болници няма поне от седмица. При тях има пациенти, които са потенциално за интензивно лечение и те ги задържат. Много трудно може да изпратиш пациент за интензивно лечение. Да, те ще го приемат, но няма да му бъде приложено интензивно лечение и общо взето, резултатите са…", каза директорът на МБАЛ "Юлия Вревска - Бяла" Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Медицинският персонал също работи на прага на възможностите си. Макар да са достатъчно, казват, че им е тежко.

"Много е натоварено и психически и физически, защото ние не само ги лекуваме, но и разговаряме с тях, помагаме им да преодолеят шока, защото повечето от пациентите са уплашени", сподели медицинската сестра в Ковид отделението Силвия Чорбаджиева.

От болницата в Силистра изпитват остра нужда от медицински сестри и призовават за мобилизиране на персонал от извънболничната помощ.

"Има легла, има легла за детски лагер. Но тези легла трябва да бъдат обслужвани от персонал, този лекарски персонал определя колко да е капацитетът. Тоест, ако ние имаме още сестри, ще има по-голям капацитет, засега е на 100% зает", заявиха от лечебното заведение.

И призовават медицинските служители, които имат възможност да помогнат на болницата в борбата с Ковид-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase