Снимка: архив, БГНЕС

Британски лекари установиха, че ваксинираните пациенти два пъти по-често прекарват COVID-19 безсимптомно и с 66 процента по-рядко се нуждаят от хоспитализация в сравнение с неваксинираните, съобщи ТАСС. Резултатите от изследването на учените от Кингс колидж в Лондон са публикувани в списание "Лансет Заразни болести".

Вероятността от безсимптомна форма на COVID-19 се увеличава с 63 процента след първата доза ваксина и с 94 процента след втората имунизация. Вероятността от хоспитализация на ваксинирани пациенти е със 70 процента по-ниска в сравнение с неваксинираните болни.

Още по темата
За година и половина от възникването на пандемията се появиха голям брой малки мутации в генома на коронавируса. Някои от тези "печатни грешки" в структурата на РНК значително увеличават заразността на SARS-CoV-2. Възникването на вариантите породи опасения, че в близко бъдеще могат да се появят такива, които са устойчиви на действието на ваксини и антитела за хората, които са преболедували. Водени от подобни съображения, британските лекари под ръководството на Клеър Стивс, старши изследовател в Кингс колидж, проучиха първите данни за това как масовата ваксинация на населението влияе върху хода на коронавирусната инфекция.

Изследването е обхванало повече от 1,2 милиона британци, които са се съгласили да инсталират специално приложение на телефона си, с помощта на което да информират учените дали са се ваксинирали срещу новия коронавирус и дали впоследствие са се заразили с него. От декември миналата година до началото на юли тази година около 970 000 участници са получили две дози от някоя от ваксините на "Пфайзер", "Модерна", "АстраЗенека".

Сравнително малък брой ваксинирани британци са се заразили с новия коронавирус след ваксинация - 0,5 процента за получилите една доза и 0,2 процента от напълно ваксинираните. В допълнение към това учените са регистрирали рязко намаляване на честотата на явни форми на COVID-19 и вероятността от дългосрочни симптоми на болестта.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase