Снимка: БГНЕС
Лекари в Пловдив отказали да ваксинират 12-годишно момче. 
 
Началото на новата учебна година наближава и Борислав и съпругата му решават да ваксинират сина си срещу коронавирус. Семейството отива в общинска болница "Свети Пантелеймон", но лекарите там отказват да поставят ваксина на момчето, предаде bTV. 
 
Правят втори опит в диагностично консултативен център седем, но и там получавт същия отговор. От центъра отказвали да коментират, а от болницата обяснили, че са отказали да направят имунизацията, защото не са разполагали с информация за здравословното състояние на детето, както и за имунизационния му статус.
 
"Поради това, че не е педиатър и няма официални документи от личния педиатър, тя е отказала... Ние смятаме, че има правилно отношение към нещата, защото тя не е и педиатър, няма специалност по педиатрия", каза д-р Генади Странджев, зам.-директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон".
 
Здравната инспекция също реагира по случая. 
 
"Аргументите на колегата не са основателни, дотоклкова, че ваксината е разрешена за приложение на възраст над 12 години. И е трябвало да попита просто имало ли е в един месец назад някакви ваксини, които са правени, съгласно задължителния имунизационен календар", коментира д-р Милена Панайотова, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ- Пловдив.
 
По данни на здравното министерство близо 13 000 деца между 12 и 18 година са ваксинирани. Разрешени за употреба върху деца между 12 и 17 години са 2 ваксини, тези на "Модерна" и на "Пфайзер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase