Снимка: БГНЕС

Удължават част от въведените мерки срещу разпространението на коронавируса. Това става с новата заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

Според нея всички работодатели трябва да въведат алгоритъм за редовно дезинфекциране и проветряване на помещенията. Те трябва да не допускат в офисите лица с прояви на респираторни заболявания – с кашлица, температура, затруднено дишане, загуба на вкус и обоняние. Трябва да бъде осигурена дистанция от 1,5 метра между служителите в офисите, а когато това е невъзможно се налага носене на защитна маска.

Препоръчва се удължаване на работния процес в дистанционна форма там, където е възможно.

Още по темата
Работещите в сектора на услугите трябва да носят защитни маски при невъзможност за спазване на дистанция от 1,5 метра. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване или дезинфекция.

Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Маски трябва да се носят и на открити обществени места, където не е възможно да се спазва физическа дистанция.

Мерките важат до края на извънредната епидемична обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase