Снимка: БГНЕС

Главният държавен здравен инспектор предложи затягане на мерките срещу Ковид-19, премиерът отсече - ваксинацията няма да е задължителна, а стотици излязоха в столицата на протест срещу мерките. Какво следва и време ли е за национални мерки срещу светкавичното разпространение на Делта варианта?

"Ние по никакъв начин не предотвратихме следващата вълна. Други страни по-рано взеха мерки. В Унгария има над 75% ваксинирано население. В България искаме, без да направим нещо като общество, да освободим мерките и да живеем нормално", заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че се спекулира със сравнението на ситуацията в Израел, където се съобщава за увеличение на новите случаи, въпреки високия процент ваксинирано население. И отбеляза, че там почти няма смъртни случаи, което означава, че ваксините вършат своята работа и хората не се разболяват тежко.

Проф. Петрова е убедена, че трябва да има групи, сред които ваксинацията да бъде задължителна.

"Аз приветствам задължителната ваксинация. Тези хора, които работят с болното население, учители и здравни работници - трябва да са защитени, за да изпълняват служебните си задължения. Това е част от професията им, не виждам защо да е дискриминация", заяви микробиологът.

И подчерта, че третата игла подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация.

"Има избледняване на имунния отговор след 6-8 месеца, който се отнася за антителата, но клетъчният имунитет трае поне година", подчерта експертът.

Тя посочи, че пикът на четвъртата вълна се очаква да бъде през септември.

"Хубаво е през този все още топъл месец да се използва времето за ваксиниране. В момента имаме над 1,156 млн. души, които са ваксинирани, това е нашият щит срещу вируса. През последните седмици се наблюдава увеличение на желаещите да се ваксинират", добави проф. Пенка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея ваксините са безопасни за децата, но още е рано те да се ваксинират.

"Във Великобритания имаше клиничен експеримент с две групи деца - ваксинирани и неваксинирани. При ваксинираните няма нито едно заразено. В момент, когато все още голяма част от работоспособното население на страната ни не е ваксинирано, по-важно е например учителите да бъдат ваксинирани", подчерта проф. Петрова.

Тя коментира и южноафриканския вариант, който вече е открит и във Великобритания. "Опасното при него е, че има две мутации, които заобикалят имунитета. Ако се разпространи повече, вероятно ще бъде категоризиран като високорисков", уточни директорът на Института по микробиология към БАН.

И все пак даде оптимистична прогноза - коронавирусът може да мутира във варианти, които да го самоограничат.

А междувременно българските учени продължават работата си по ваксина.

"Тя е протеинова ваксина, на етап научен проект е. Резултатите ще бъдат представени през октомври на конгрес по имунология", отбеляза проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase