Снимка: БГНЕС
Близо 7000 души в неделя излязоха на протест в центъра на Атина. Недоволството е срещу ново правило, което задължава здравните работници да се ваксинират срещу Covid-19, съобщава АФП.
 
Промяната в правилата влезе в сила в сряда и изисква всички служители, работещи в болници, да се ваксинират.
 
Протестиращите издигнаха плакати с послания като "Ние не сме срещу ваксините, а срещу фашизма" и "Да живее демокрацията".
 
"Удивително е, че съм пуснат в отпуск по болест, защото отказвам да се ваксинирам, когато в продължение на месеци съм помагал за овладяването на епидемията, работил съм в много трудни условия", казва Христос Бакакиос, шофьор на линейка, който се присъедини към протеста.
 
Медицинска сестра заяви, че "гръцката здравна система ще се срине, ако принудят всички болногледачи, които отказват да се ваксинират, да излязат в отпуск".
 
"Болниците вече са препълнени. Това е безсмислена мярка", добави тя.
 
Гръцкото правителство във вторник обяви редица нови ограничения, както и прекратяване от следващия месец на безплатни тестове за тези, които не са ваксинирани срещу Covid-19. 
 
Правителството предприе мерките, за да насърчи хората да се ваксинират, във връзка с разпространението на по-заразния вариант „Делта“ на вируса.
 
От средата на август, служителите в домове за възрастни хора са задължени да се ваксинират.
 
Десет служители в дом за възрастни хора във Волос наскоро бяха отстранени от работа, защото са отказали да се имунизират.
 
Повече от 5,7 милиона от 10,7 милиона жители на Гърция са били напълно ваксинирани.
 
В неделя Гърция регистрира около 1 500 нови случая на Covid-19.
 
Над 13 600 души са починали от болестта в страната от началото на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase