Снимка: БГНЕС

Считано от сряда, 1 септември, от държави, попадащи в червена зона, на територията на България се допускат и чуждестранни студенти, притежаващи виза тип „Д“ за дългосрочно пребиваване с цел обучение. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес.

Припомняме, че ученици, студенти и докторанти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, както и ученици, студенти и докторанти, които живеят в България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния с цел обучение, се допускат на територията на страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19.

Още по темата
Също от 1 септември Република Северна Македония, Черна гора, Република Косово, Република Казахстан, Съединени Американски щати, Света Лусия, Федерация Сейнт Китс и Нейвис и Ирландия попадат в червената зона. Това става с промяна в списъка на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България.

От същата дата от червена в оранжева зона преминава Италия, а от зелена в оранжева – Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. Румъния вече преминава в зелената зона.

Със същата заповед се създава списък на държавите, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на COVID-19 се считат за равностойни на цифровия COVID сертификат на ЕС. Това са: Република Северна Македония, Република Сан Марино, Конфедерация Швейцария, Република Турция, Украйна, Държавата град Ватикан (само по отношение на издаваните сертификати за ваксинация).
 

Коментари Напиши коментар

27

Елка

преди 4 месеца

Значи, студенти могат без никакви документи, без никакви ПСР-тестове да се размотават насам-натам из държавите, да внасят заразата, а ние тук да му мислим, нас ще ни натискат за тъпите, убиствени ваксини! Зщото ли? АХ, да, те плащат обучението си. Значи, когата става въпрос за пари, в единия случай корона я няма, не толкова страшна, в другия -обратно!

26

Комуниста

преди 4 месеца

е безсмъртен!

25

Христо Христов

преди 4 месеца

До 5""а защо преболедувалите с пср са с право на сертификат, а преболедувалите без не са? Антителата на едните друг вид ли са?" - защото в развитите ес държави е същото.