Снимка: архив, БГНЕС

Към момента пандемията е под контрол, броят на болните и на заразените не е толкова голям, няма драма в ситуацията и към днешна дата не се налагат нови мерки. Това каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който посети COVID зоната в Диагностично-консултативен център - 12 в ж.к. "Люлин-9". Министерството на здравеопазването предостави на центъра пулсоксиметри.

По думите на Кацаров той изчаква доклад от главния държавен здравен инспектор за епидемичната обстановка, като на база на експертния доклад ще вземе решение дали е необходимо да се налагат нови мерки.

Още по темата
До момента са разкрити 39 COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове в страната, по нашите планове и сметки в рамките на седмица-две ще има поне 150 такива, равномерно разпределени географски в страната, каза министърът, цитиран от БТА.

COVID зоните ще помогнат да се намали натискът към болниците, те ще обслужват леки и средно тежки случаи.

Зоните ще са снабдени с необходимата апаратура, за да се направят всички нужни клинични прегледи и амбулаторни изследвания на пациентите, да им бъдат предписани безплатно лекарства. Ще се обслужват пациенти с леки или средно тежки случаи на COVID. Ползите са, че няма да се смесват потоци пациенти, ще бъде подкрепена доболничната помощ, каза Стойчо Кацаров.

На пациентите ще бъдат предоставени апарати, чрез които ще могат в домашни условия да измерват сатурацията си и да съобщават, ако имат проблеми с нея.

Подготвени са и пакети от медицинска апаратура по избор на лечебното заведение в размер на 50-60 хиляди лева, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на лечебните заведения.

В зоните ще има достатъчно антигенни тестове. Попитан за препарата Ремдесивир, за който беше съобщено, че в някои болници свършва, Кацаров коментира, че е направена поредната регулярна заявка за следващата седмица.
 

Коментари Напиши коментар

182

Герб

преди 4 месеца

Герберите гас пикаят , че кацаров не е ботокса и няма да затваря хората за да трупат кредити които не могат да вьрнат

181

Анонимен

преди 4 месеца

Драма няма, щото пиене има!

180

Анонимен

преди 4 месеца

"Пандемията била под контрол"? Присъствено обучение по време на делта щам е равносилно на геноцид, особено без сериозни мерки, както е в другите държави! В Бг: 1. учителите не са ваксинирани 2. тестове- родителите не са съгласни да се правят/ значи никакъв контрол, нито карантини за вирусоносители/ 3. маските не спират вируса/само до 2 h/, а децата в една стая са по 6-7 часа заедно, това е трамплин към тъмно червена зона!! Кой ще носи отговорност за застрашаване на общественото здраве?