Правителството вчера обяви, че удължава с три месеца извънредната епидемична обстановка, а новите случаи на COVID-19 у нас продължават да се увеличават.

"Получиха се съобщения за промяна в клиничната картина при Делта, но те все още не са официални. Към момента няма публикации в научните списания, че има промяна в симптоматика при Ковид-19. Нека пациентите да не изчакват температурата им да бъде 40 градуса, за да потърсят лекарска помощ, а през това време да ходят на работа, ако се чувстват добре. При най-малкото съмнение, че човек се разболява, трябва да се консултира с лекар", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева - Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Според нея напълно естествено е да се стартира и поставянето на трета доза от ваксините, когато се установи тяхната безопасност и ефективност. 
 
"Както се храним три пъти дневно, така можем и да се ваксинираме с трета доза, това е нещо естествено. Както се прави реваксинация срещу тетанус", коментира вирусологът.
 
Тя даде пример с проучване в Израел, в което са били изследвани две групи хора. Сред ваксинираните с трета доза 37 човека са се оказали положителни за COVID-19, а в другата група, с поставени две дози, над 1000 са дали положителен резултат. И в двата случая обачие не се съобщава дали хората са се разболели или само са били положителни. 
 
"Може би третата доза ще се окаже благоприятна, но са нужни още данни за безопасността и ефективността. Преболедувалите също трябва да се ваксинират, защото ваксината засилва паметта", добави доц. Гломб. 
 
Ръководителят на лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев също подкрепи поставянето на трета доза.
 
"Съвсем нормално е слагането на трета доза, с всяка следваща доза ефективността и продължителността на действие е по-голяма", подчерта той.
 
Той същи цитира проучване в Делхи, където повторно заразяване се наблюдава при 10% от случаите. 
 
"Повторното преболедуване е по-чест феномен отколкото очаквахме", предупреди д-р Аспарух Илиев.
 
Той уточни, че преболедувалите вируса ще имат трайни последствия.
 
"Те са разделени на две групи - постковид синдром при хора, които са преболедували тежко, но има и лонгковид при хора - които са преболедували сравнително леко, почти безсимптомно, но през следващите седмици и месеци имат проблеми с дишането, концентрацията. Това е заболяване на всички съдове в тялото. В такива случаи след време се наблюдават оплаквания при различни органи и системи", уточни д-р Илиев.
 
И посочи като проблем в България големия процент на хора, които не спазват мерките. 
 
Доц. Гломб обясни какви са рисковете от заразяване с Делта при хора, които са ваксинирани или при такива, които не са имали досег с коронавируса.
 
"Ако се срещне с напълно наивен пациент, който не се е срещал с вируса и не е ваксиниран, вероятността да се зарази е над 90%. Вероятността да го прекара с леки симптоми е по-голяма, но никой не знае как ще протече заболяването, това е игра на руска рулетка. Ако един преболедувал или ваксиниран срещне Делта, вероятността да се разболее е ниска. Вероятността да остане здрав е 90%, а да стане безсимптомен носител е по-голяма от останалите варианти. Такъв човек може да бъде опасен спрямо околните в рамките на 2-3 дни, а един неваксиниран може бъде носител доста по-дълго време", обясни доц. Гломб.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase