В Благоевградска област също има притеснения около старта на новата учебна година. Училищата имат готовност за присъствено обучение. Повечето учители отказват да се ваксинират, а директорите в областта продължават с опитите да убедят преподавателите да се имунизират срещу COVID-19.
 
Малко над 20% от учителите в Югозападна България са си поставили ваксина. Останалите отказват да го направят, защото се страхуват от появата на странични ефекти.
 
"Парадоксалното е, че го имаше този процес на притеснение на нежелание на обучение на ученици в присъствена форма. Парадоксът е, че може би точно тези учители сега проявяват нежелание да предприемат едно действие, което ще гарантира живота и здравето както на самите тях, така и на околните", сподели пред Bulgaria ON AIR началникът на РУО - Благоевград Ивайло Златанов.
Още по темата
Според директора на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград тенденцията за отказ от ваксинация сред колегите му е тревожна и застрашава присъствената форма на обучение.
 
"Това е начинът да учим присъствено. Това обучение е полезно за децата и ние сме длъжни като отговорни хора да се ваксинираме", каза директорът на НХГ "Св.св Кирил и Методий" Марин Митов.
 
Притеснения има и сред родителите. 
 
Виктория е майка на четвъртокласник и се надява тази година децата да ходят на училище.
 
"Губят връзка, свикват да стоят вкъщи, не желаят толкова много да излизат навън да играят. Със сигурност са по-слаби показателите, то се вижда вече. Моето дете 2-ри и 3-ти клас беше почти изцяло онлайн. Вижда се как това се отразява на знанието им", обясни тя.
 
Надеждите на инспектората по образование в Благоевград са до 15 септември процентът ваксинирани учители значително да се покачи.
 
"Предвиждаме в началото на месец септември на едно предварително онлайн събиране с директорите на училища отново и отново да апелираме. Все пак до 15 септември има достатъчно време, ако не да приключи, то поне да стартира процесът на ваксиниране", коментира  Ивайло Златанов.
 
В зависимост от ситуацията училищата в областта са готови и за преминаване към онлайн обучение.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase