Мете Фредериксен. Снимка: архив, БГНЕС

Датският здравен министър Магнус Хойнике заяви, че очаква в даден момент в страната да бъде поставяна трета, подсилваща доза ваксина срещу COVID-19. Напоследък в някои страни се обмисля възможността за имунизация с такива дози, предаде ДПА.

Още по темата

Засега в Дания здравните власти анализират кога да бъдат поставени подсилващите дози, каза министърът, а министър-председателката Мете Фредериксен заяви, че не очаква повече повсеместни затваряния заради пандемията, защото Дания разполага със "супероръжие - ваксините".

По думите на директора на Националния съвет по здравеопазване Сьорен Брострьом в момента се работи по указания за уязвимите категории хора и хората с потиснат имунитет като пациентите с рак, които са на химиотерапия, и тези, на които е правена трансплантация на органи. След това ще бъдат изготвени указания за ваксинацията и за останалата част от обществото, най-вероятно до няколко месеца, когато се натрупат достатъчно данни, каза Брострьом.

"В челните редици сме по този показател (ваксинацията) и разполагаме с необходимите количества ваксини, ако това се наложи", каза здравният специалист. Около 69 процента от датското население е със завършена ваксинация.

Броят на хората с COVID-19, нуждаещи се от болнично лечение, обаче се увеличи от 1 август от 57 на 131. Хойнике заяви, че 80 процента от пациентите не са със завършен ваксинационен цикъл. "Вървим към епидемия на неваксинираните", заяви министърът.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase