Снимка: БГНЕС

Ваксините срещу COVID-19 са много ефективни срещу предотвратяването на инфекция, но нито една ваксина не е 100% ефективна. Напълно ваксинирани хора могат и се заразяват. Въз основа на данни от 25 държави, които следят пробивните инфекции, семейната фондация Кайзер изчислява, че процентът им е доста под 1%.

Още по темата

Много хора имат въпроси какво да правят, ако са ваксинирани, но тестът им е положителен. Трябва ли да се изолират и за колко време? Трябва ли всички техни роднини да бъдат тествани? Какви са симптомите, които трябва да притеснят някой, който е ваксинирал, че се е заразил? И как да накараме скептиците да се имунизират, след като все пак има шанс да се заразиш?

Медицинския анализатор на CNN д -р Леана Уен, спешен лекар и гостуващ професор по здравна политика и управление в Училището по обществено здраве на Университета Джордж Вашингтон Милкен, е автор на нова книга "Спасителни линии: Пътуване на лекар в борбата за общественото здраве".

Какво трябва да направят хората, ако получат пробивна инфекция? Трябва ли да се изолират от членовете на домакинството си? Има ли значение дали имат симптоми?

"Някой, който е ваксиниран, но даде положителна проба за COVID-19, определено трябва да следва строги протоколи за изолация, защото трябва да приемем, че той е заразен и може да зарази другите", казва д -р Леана Уен. " Ако това лице е симптоматично, трябва да се изолира в продължение на поне 10 дни, считано от първия ден, в който са започнали симптомите, според CDC. Те могат да прекратят изолацията, стига да не са имали температура повече от 24 часа, а други симптоми са се подобрили. Ако лицето няма симптоми, но все пак е дало положителен тест, той трябва да остане изолиран 10 дни след положителния си тест."

"Изолацията означава, че те не трябва да излизат на публични места, където биха могли да заразят другите. Те трябва да се изолират и от близки домакински контакти. Това означава, ако е възможно, да стоите в част от къщата далеч от другите. По същество - след като човек е заразен с COVID-19, няма значение за целите на изолацията дали е ваксиниран-имунизираните хора също могат да бъдат заразни за другите и трябва да спазват стандартните процедури за изолация.

Д-р Уен казва, че всички близки контакти на заразения трябва също да се тестват и да се изолират поне за пет дни, ако тестът им за COVID-19 е отрицателен. По думите й, онези, които са напълно ваксинирани, също трябва да се тестват в рамките на три дни, ако са имали близък контакт с някой, който е заразен с коронавирус.

Какви са симптомите на пробивните COVID инфекции?

"Основното предимство на ваксинацията е, че намалява вероятността от тежко заболяване. Ваксинираните, които все пак се заразяват с коронавирус, са много по-склонни да имат леки симптоми в сравнение с тези, които не са били имунизирани", обяснява д-р Уен.

"Ако неваксинираните хора карат вируса с висока температура, тежка кашлица и толкова много проблеми с дишането, че се нуждаят от кислород или вентилатор, то ваксинираните в повечето случаи имат само болки в тялото, умора и лек задух. Това е силата на ваксинацията - тя намалява тежестта на заболяването", казва тя.

"Тъй като симптомите при ваксинираните са много по-леки от неваксинираните, бъдете нащрек дори за един от симптомите на COVID-19. Те включват повишена температура, втрисане, кашлица, умора, мускулни или телесни болки, главоболие, възпалено гърло, хрема, гадене, диария и загуба на вкус или мирис. Разбира се, това е широк списък от симптоми, които може да се проявят и при други вирусни заболявания", предупреждама д-р Уен.

Дали допълнителна трета доза би помогнала за намаляване на пробивните инфекции?

"Вероятно", отговаря д-р Уен.

Федералните здравни власти в САЩ вече работят по одобряването на трета доза.

"Нужно е, защото ефективността на ваксината срещу симптоматично заболяване изглежда намалява с течение на времето, въпреки че тя плодължава да защитава много добре срещу тежко заболяване, така че може да се очаква, че бустерната доза ще предотврати бъдещи пробивни инфекции", обяснява д-р Уен.

Някои хора може би се питат какъв е смисълът да се ваксинират, ако все още могат да се заразят?

"Ние се ваксинираме по две причини. Не забравяйте, че ваксинацията намалява вероятността от тежко заболяване - според оценки от данните на CDC, около 25 пъти. Второ, ваксинацията намалява и заразяването с COVID-19 с около осем пъти. Ваксинираният човек е много по-малко вероятно да се разболее от COVID-19 и да го разпространи, в сравнение с някой, който не е имунизиран", обяснява д-р Уен.

"Можем да мислим за ваксинацията като за много добър дъждобран. Дъждобранът ще ви държи сухи докато вали. Може дори да работи при гръмотевична буря. Но ако ден след ден сте в гръмотевични бури и понякога преминавате през урагани, в един момент може да се намокрите. Проблемът не е, че дъждобранът не работи - проблемът е, че навсякъде има твърде много дъжд", допълва тя. "Това се случва в момента с COVID-19 в цялата страна. Нивото на вируса е толкова високо, че само ваксината може да не е достатъчна, за да ви предпази. Ето защо маската може да помогне, както и да намали броя на високорисковите среди, в които се намирате. В крайна сметка трябва да намалим нивото на вируса около нас-и най-добрият начин да направим това е чрез всички ние да се ваксинираме."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase