Снимка: БГНЕС

Въпреки многото новозаразени с коронавирус, летният сезон в страната продължава, а хотелите могат да работят на пълен капацитет. Това обаче не се отнася за ресторантите и спа зоните към тях, които според новите мерки трябва да се намалят наполовина, обяснихе пред "Монитор" експерти от туристическия бранш.

Единственият вариант заведенията към местата за настаняване и релакс зоните да продължат да работят на пълен оборот е, ако собственикът им заяви в местната РЗИ, че ще работи само с ваксинирани.

Според издадената от здравния министър Стойчо Кацаров заповед в четвъртък един обект може да продължи да работи на пълен капацитет, ако 100% от персонала му е ваксиниран, преболедувал COVID-19 или е тестван с PCR до 72 часа преди влизане в обекта. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Още по темата

Заповедта на здравния министър се отнася за конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия, спортни състезания с публика, посещения на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични центрове, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, както и посещенията в заведенията за хранене и развлечения. Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.

В същата заповед се посочва още, че ръководителите на всички администрации трябва да организират работния процес в съответната организация от утре, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7,30 и 10 часа. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно. По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол.

В заповедта се посочва още, че всички работодатели и органи по назначаване, когато е възможно, следва да организират работния процес в дистанционна форма, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите. Затова и от ГИТ отново влизат на проверки в офисите, за да следят за носене на маски, график на работа и спазване на противоепидемичните мерки.

Новата заповед на Кацаров пък предизвика остри реакции в парламента. От ИТН призоваха да бъдат отменени всякакви дискриминационни ограничения, които делят хората на ваксинирани и неваксинирани. За компенсации на засегнатите заговори пък председателят на БСП Корнелия Нинова.

Министър Кацаров пък уточни на брифинг, че няма ограничения и максимално отлагат затягането на мерките. "Имаме
 план и го спазваме. " каза той, но уточни, че най-важното е да бъде опазено здравето на хората.

По думите му, заведенията могат да работят при досегашните условия, но при промяна на епидемичната ситуация, ще има и нови ограничения. Здравният министър разясни, че  водещото при мерките е не да се налагат по браншове, а според епидемични риск.

От бранша също коментираха ситуацията. Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) подкрепи позицията на  Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) за задължителната обвързаност между здравните и икономическите мерки, съобщиха от Сдружението на заведенията.

"Ние отдавна настояваме да се създадат ясен пакет от икономически мерки , които да бъдат предприети в подкрепа на бизнеса според различните рестрикции, наложени в следствие развитието на COVID-19. И тук говорим не само за затваряне, но и за всякакъв вид ограничения.", гласи съобщението.

От там изискват при въвеждане на рестрикции на стопанската дейност в туристическия бизнес, да се създаде т.нар. светофарна уредба от икономически мерки, която да бъде обвързана с тази, индикиращa ръста на заболеваемостта и съответно налаганите ограничителни мерки. "За да бъде пределно ясно при какви рестрикции, какви компенсации получават фирмите, служителите и самонаетите лица. И обезщетенията трябва да са достатъчно големи, за да защитят бизнеса от фалит и да са съобразени с европейската практика, както и за необходимостта заповедите на отделните РЗИ-та за затваряне или ограничаване на дейността на дадени бизнеси да се приравнят на националните, като се предвидят и съответните обезщетения." пишат още от Сдружениет на заведенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase