Снимка: Bulgaria ON AIR

България е на прага на четвъртата Ковид вълна. Нови противоепидемични мерки влязоха в сила, но какъв е ефектът им – затягане или разхлабване?

"Те са опит за поведенческо моделиране на пандемията, защото би трябвало да подтикнат хората, които искат да ходят на фитнес и заведение, да се ваксинират. Въпросът е дали има време, след като вече кривата на заразени говори за четвърта вълна", заяви пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него заповедта е закъсняла, защото за изграждането на имунитет са необходими поне месец и половина. Нужна е комуникационна кампания.

"Големият проблем е в това, че твърде много се опитваме да налагаме мнението на едните или на другите и се получава все по-тежко и по-тежко поляризиране в обществото. Истината е, че просто трябва да се слушаме повече. Едните казват "Искаме лична свобода", а другите "Искаме да защитим обществото". И двете имат позитиви и никой не би следвало да е срещу личните свободи и срещу общественото здраве", изтъкна пулмологът.

По думите му именно затова България е на последно място по брой ваксинирани – "защото малко се слушаме". Депутатът от ДБ все пак увери: ваксините срещу Ковид-19 предпазват срещу тежко боледуване в 95% от случаите.

"95 от 100 човека ще бъдат защитени от тежко боледуване и смърт, а причината да се заразяват е от това, че ваксините ги правим в рамото. Не изработваме толкова силен локален имунитет в дихателните си пътища, а вирусът влиза през носа и устата и може да остане там. Но той не може да се размножи толкова много при ваксиниран, отколкото при неваксиниран човек", обясни д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Болниците обявиха, че са подготвени за четвъртата вълна, но според д-р Симидчиев със сигурност ще има сериозно натоварване, защото България, за разлика от другите европейски държави, е значително изостанала с ваксинацията. Причината: "Политиканстваше се. Ако имахме отговорни политици, те щяха да мислят за здравето на нацията".

"Едва ли има някой, който иска да прилага мерки. Но мерките се налагат, за да се намали скоростта на разпространение, за да има време да се поеме вълната от здравната мрежа. От друга страна, хората, които имат нужда от време, за да вземат собственото си здраве в ръце, да го направят – да имат време на изградят пост-ваксинален имунитет", посочи депутатът от ДБ.

Шансът за страничен ефект от ваксина е сравним с шестица от тотото, стана ясно от думите му.

"От ваксините, които са срещу коронавирус, в световен мащаб вече са сложени 5 млрд. дози. Ежедневно около 35 млн. дози се поставят. Ако имаше някакъв рядък страничен ефект, който се появява 1 на милион, ежедневно щяхме да имаме по 35 такива случая. Това не се случва", категоричен е д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase