Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като се върнали от морски лагер в Приморско бе регистрирано огнище на деца с коронавирус. Те са общо 36 и са от Математическата гимназия и от езиковите гимназии в Пловдив. Учениците са на възраст от 15 до 18 години.

Началникът на отдел "Противоепидемичен контрол - РЗИ Пловдив" д-р Милена Панайотова съобщи пред на БНТ, че децата са добре и са на домашно лечение. Те са с леки симптоми. Карантинирани са всички контактни на децата.

Още по темата

Панайотова уточни, че първите случаи са установени в края на месец юли. Децата са летували на смени от по седем дни в три различни хотела. На първите установени случаи сред децата вече е изтекла карантината и те са здрави. Летували са в Приморско.

Трудно е да се каже кое е огнището, тъй като в курорта са пребивавали деца от различни училища в страната, били са заедно, ходили са на дискотека, допълни началникът на отдел "Противоепидемичен контрол - РЗИ Пловдив".

Симптомите на децата са били неразположение, главоболие, хрема, болки в гърлото. Сред заболелите няма ваксинирани.

Интересът към ваксинацията сред тийнейджърите е доста слаб, както и сред останалите възрастови групи, подчерта д-р Панайотова. Тя призова хората да се ваксинират и съобщи, че заразените с COVID-19 в Пловдив днес са 182-ма души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase