Снимка: БГНЕС
До края на месеца ще има поне удвояване на броя на новозаразени с COVID-19. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов, цитиран от Монитор.
 
Той отчита, че през миналата седмица новите случаи на ден стигнаха 1000 души и припомня прогнозата му, че за 13 август е изчислил, новите случаи да са около 800, а реално са били 880. Той напомня и че прогнозата му е за 1600 случая на 23 август. 
 
"Този сценарий все още е стабилен, въпреки многобройните опити да се дестабилизира чрез внос на вируси отвън. За апокалиптичния сценарий - той е само за хората на първа линия и за директорите на болниците", пише още проф. Витанов.
 
Математикът отчита още, че съгласно плана на Министерството на здравеопазването страната е на ниво 2 като разпространение на вируса, но мерки почти никъде няма. 
 
"Ситуацията се очаква да се влоши и кметовете по места едва ли още дълго ще търпят бездействието на централно ниво", казва още той.
Още по темата
 
Математикът обяснява, че картата на риска разделя страната на две зони. В едната лятото е тук с пълна сила с три области в зелено  и не се усещат  някакви проблеми в 15 области в жълто.  
 
"Там трябва да се внимава повечко. Но все още виолетовото го няма. Тъй, че проблемите се увеличават, но големите проблеми още ги няма. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост показва, че зелено няма, а червеното полека расте. Тази карта скоро ще стане доста червена", пише още проф. Витанов. Т
 
Проф. Витанов смята за положитебно това, че базовото репродуктивно число пак паднало под 1.3  и днес е 1.202. 
 
"Господ е наш човек и ни пази от крайни ексцесии. Числото ще се вдигна над 1.3 през седмицата. Тъй, че обхватът на заразата се разширява. Броят на активните случаи ще почне да расте с по-бързи темпове - ще прелетим покрай 15 000 и ще подгоним бързо бързо 20 000“, прогнозира още математикът. Според него по-бързо ще почнат да се увеличават хоспитализациите и броя случаи в интензивни отделения. По думите му смъртността също се очаква да се увеличи. "Индексите за смяна на тренда все още са под критичните стойности. При няколко области обаче критичните стойности са опасно близо. Тъй че очакванията са за възпламенявяне на дифузното разпространение на вируса в няколко области през следващата седмица. Тук е времето да се запитаме - а какво прави Луната? Е, как какво - нали знаете песента - Луната сп-и-и-и-и", коментира още проф. Витанов.

Коментари Напиши коментар

69

приятел

преди 3 месеца

Винаги с внимание следя прогнозите на професор Витанов и вече не се учудвам на тяхната точност.За съжаление пандемията не стихва ,но поне лятото отстъпва временно .

68

Анонимен

преди 3 месеца

Психопат до Психопат Мила моя Майнольо то не са Врачки, Математици, Лекари Алкохолици, Лекари Убийци. Жалко Страхливо "***". То вече и Законите не трябва да се спазват след Като човека няма Права и Конституциите не се зачитат. Време е за Нови правила Който сами да си направим.

67

Една истина

преди 3 месеца

Тайните служби на Варна / България трябва да спрът да натройват хора против Живко от Варна ! Той има нужда от приятелка, много пари, ухолен живот, любов, истинско щастие и други неща !