Снимка: БГНЕС

Броят на новозаразените с коронавирус в Германия продължава да расте. Сред тях има все по-малко възрастни хора и все повече деца и юноши, които не са ваксинирани, а пациентите в болниците стават все по-млади.

Новите случаи растат от седмици, а най-сериозно е покачването на седемдневна база във възрастовата група между 10 и 34 години. При неваксинираните деца и младежи също се наблюдава увеличение в рамките на последните няколко седмици, докато при по-възрастните ситуацията е далеч по-спокойна. На седмична база има по около 60 нови инфекции на 100 хиляди души  сред децата и младежите на възраст между 15 и 24 години. При хората над 60 години този показател е едноцифрен.

Възрастта на пациентите в болница също спада

Средната възраст на хоспитализираните също спада. В началото на годината най-голям е бил броят на пациентите с Ковид, които са били на или около 77 години. През изминалата седмица тази възраст е спаднала до 48 години. Предполага се, че ваксинирането на по-възрастните тук също оказва сериозно влияние.

Много родители не са сигурни дали да ваксинират децата си. Това се дължи на няколко фактора, един от които е липсата на официална препоръка от страна на здравните власти. Освен това съществуват конспиративни теории, които се разпространяват в интернет, и които често са свързани с децата. Докато миналата есен в Германия се разпространяваше слухът, че деца са умрели заради носенето на маски, сега конспирациите най-често са по темата с ваксините. Това плаши родителите и води до конфликти в семействата. Пред “Тагесшау” германски тийнейджъри разказват за разправии у дома, защото те самите искали да се ваксинират, но родителите им не им позволявали.

Неясно остава каква част от хората се заразяват по време на престой в чужбина. Данните все още са непълни, здравните власти не могат да проследят и всички вериги на заразяване. Институтът “Роберт Кох” съобщава за 7 000 случая между средата на юли и 8 август, при които инфекцията по всяка вероятност е била пренесена от чужбина. Най-често са регистрирани нови случаи на Ковид-19 след престой в Испания, Турция и Косово. Около 26 000 души за същия период са се заразили в Германия.

Броят на тестовете намалява

Броят на лабораторните тестове за коронавирус в Германия намалява, докато делът на положителните проби се увеличава. За да се ограничи по-силното разпространение на вируса, е важно PCR-тестове да се правят и на деца, и на ваксинирани хора с леки симптоми, смятат от “Роберт Кох”.

Все по-малко тестове се правят и в лекарските кабинети в последните седмици. Според новия седмичен доклад, миналата седмица в лекарските практики са направени най-малко тестове на пациенти през тази година -  общо 588 404 PCR-теста.

Миналата седмица малко под четири на всеки 100 теста са дали положителен резултат, което е сериозно покачване в броя на положителните проби. Според последните данни, 98% от хората с положителен тест за коронавирус, са заразени с Делта варианта на вируса.

Коментари Напиши коментар

164

Анонимен

преди 3 месеца

Нели, научи най-после разликата между "се разболяват" и "се заразяват"! Тогава заглавието и първото изречение от статията ти няма да са в конфликт. Или го правиш нарочно?

163

Анонимен

преди 3 месеца

Много гнусно заглавие съчинено от изчадиата на ада.

162

Анонимен

преди 3 месеца

159 ми прилагат им лекарства, но дори и за болни медицински лица не се стараят, ако не даваш зор да влезеш в болница, ако си много зле, ти казват по-добре вкъщи да си седиш . Всеки гледа на него да му е добре. Другите болести не са важни, но и болните с Ковид, при тях не се влиза много, много. По телефона не им се следи състоянието, ако са вкъщи. Но бонусите бяха на лице. Много хора не биха умрели, ако бяха получили лечение в болница, а не вкъщи.