Световната здравна организация обяви клинично изпитване в 52 страни, което ще проучи потенциалното приложение на три противовъзпалителни лекарства за лечението на пациенти, които са заразени с COVID-19. 
 
Кога ще бъде готов този медикамент?
 
"Имаме надежда, макар че няма да е скоро и няма да е лесно", това каза в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Леандър Литов, ръководител на екип от учени, работещи по откриването на лекарство срещу COVID-19.  
 
"Това заболяване протича в 2 стадия. Първият - през първите 10-14 дни, когато вирусът атакува организма и човек е заразен. Постепенно след това вирусът изчезва. Втората фаза - когато се наблюдава тежко протичане на заболяването. Това е тежката форма. И тези 2 стадия изискват съвършено различни медикаменти. Активно се работи и в двете направления по целия свят", посочи още той. 
 
Доц. Литов обясни, че екипът му работи в две направления.
 
"Нашата идея, за първия стадий, е да се опитаме на блокираме част от протеините на вируса, които завладяват клетката. Второ - да намерим препарат, който да може да спре "цитокиновата буря", подчерта медикът. 
 
Той допълни още, че хората първо опитват известни лекарства, които съществуват и са за употреба на различни заболявания.
 
"Търси се дали тези препарати могат да повлияят на Ковид-19 и след това се търсят нови неизвестни химични съединения, малки молекули, които евентуално имат някакъв ефект. Всяко едно лекарство има много строга схема за одобряване - лабораторен опит, опит с животни и клинични изследвания. Важно е да се проверяват и страничните ефекти. Схемата е фиксирана", обясни доц. Литов.
 
Той е на мнение, че българско лекарство за лечение на COVID-19 ще е готово след около 2 години.
 
"В нормални условия разработването е няколко години, за Ковид-19 всичко се развива по-бързо, оптимистично за нас - след около 2 години", каза доц. Литов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

44

Ъ.

преди 1 година

Литов от вируси не разбира нищо. Момчето е учил за началник - неговият учител във физическия факултет беше специалист в това (не назовавам имена, който трябва, ги знае). Освен това, има нюх откъде могат да потекат много пари. Първо се пробва на суперкомпютъра, но и за там трябваха знания, та се отказа. След това го направиха шеф на екип, който ще прави лекарството срещу ковид с пари от ФНИ, но и там го усетиха и отлагат финансирането. Последен шанс му е адронната терапия; дано не ги залъже и тях

43

Чудесно

преди 1 година

До две години или няма да го има, или няма да протича тежко

42

ПроСоТо

преди 1 година

До Зоро..е стига де!...Тиквата тури за "министър на ЕНЕРГЕТИКАТА" една СЧЕТОВОДИТЕЛКА,за "здравен министър" калеса неин колега-СЧЕТОВОДИТЕЛЯ "Ананиев" и това някакси не прави впечатление,но когато стане въпрос за екип от десетина човека,тогава..Ооо!.."Лоша работа!"..Сакън,бива ли така?!