Мерките за борба с разпространението на коронавируса трябва да са различни, спрямо различните бизнеси и търговски обекти. Не може с един аршин да се мери всичко, когато възможността за заразяване при едните обекти е по-голяма, а при други по-малка. Това сподели Аркади Шарков, здравен експерт, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Местните регионални здравни инспекции трябва да имат добра комуникация с представителите на бизнеса. Да бъдат затваряни заведенията с достатъчно високо и струпано количество от хора, в които не се спазва дистанция.

В другите държави, по думите на госта, подхождат командно по отношение на затварянето на заведенията и обектите, било то училища или университети.

"Има държави с достатъчно добра и ефективна комуникация по отношение на мерките към своите съграждани. И въпреки това се вижда, че и там има негодувание от страна от бизнеса и гражданите", посочи Шарков.

Според госта правилен баланс по отношение на справянето с кризи може да се потърси винаги при децентрализацията и децентрализираните решения.

"Там, където има покачване, да бъдат парирани ефектите от разпространението на вируса. Най-пострадалият бранш е туризмът. От здравна гледна точка трябва да бъдат компенсирани финансово или данъчно представителите на този бизнес, особено когато кризата се задълбочи“.

Всички се надяваме това да не се случи, допълва здравният експерт, но сигналите от Европа са видими и ясни.

Фактор за негативите от кризата е не добре извършената ваксинационна кампания и последствията се виждат в момента, смята още той.

По неговите думи, би следвало определени групи да бъдат мотивирани да се ваксинират, защото в алтернативния случай, когато това се постави като условие или задължение, този процес ще бъде критикуван. Мнението на специалиста е, че ваксинацията при здравните работници трябва да е задължителна, както и при учителите.

Шарков посочва още, че би следвало Министерството на здравеопазването и всички страни, които са приели плана на служебното правителство за действие и предприемане на мерки в ковид обстановката, да го изпълняват. В противен случай ще се повторят грешките на предходното правителство.

"Едни мерки се слагаха сутринта със заповед на министъра, а след това се отменяха. Липсата на координация и кохерентност може да доведе бизнеса до стрес“, смята още той.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase