Снимка: БГНЕС
България ще навлезе в „оранжевата зона” по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат мерки. Това заяви здравният министър в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров пред Нова тв.

„Страната ще навлезе в „оранжевата зона” в следващите дни. Това поставя въпроса дали трябва да се предприемат някакви мерки за ограничаване разпространението на вируса. Според нашия план такива мерки трябва да се предприемат”, обясни той.

Кацаров каза, че не може да бъде упрекнат, че налага страх или прилага някакви мерки за дискриминация: „Напротив - твърдя, че ограничителните мерки в страната са най-либералните в цяла Европа”, посочи той. И поясни, че ограниченията в плана са предвидени за всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове.

Още по темата
„Мерките в „оранжевата зона” предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в „оранжевата зона”, планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне”, категоричен е здравният министър.

Кацаров коментира и разногласията между Столичното РЗИ и здравното министерство относно налагането на ограничения в София. „Д-р Данчо Пенчев е изчислявал седемдневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не”,  поясни ресорният министър.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase