Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До дни България ще влезе в оранжевата зона по заболеваемост от COVID-19.  Ще се засили контрола за спазването на мерките в закритите помещения, каза зам.-здравният министър Дrмитър Петров пред bTV.

Проверките ще основно по курортите, а впечатленията са, че там не се спазват никакви мерки. Втората насока е към граничните пунктове, обясни още той.

Още по темата

"В Министерството на здравеопазването има приет план, който ясно разграничава кога се предприемат определени мерки. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата – максимум до понеделник", посочи д-р Димитър Петров.

По- драстично затягане на мерките ще има, когато влезем в червената зона.

"Ако продължи ръста на заразените с коронавирус, ще има затягане. При червената зона най-вепоятно ще има доста драстични ограничения по отношение на заведенията на закрито", заяви той.

При нарушения ще бъдат затваряни заведения, защото не може да се води, че има 200 човека, а вътре да са 2000, каза още Петров.

Той добави, че в страната има освен това има много голямо движение,  включително транзитно. "Главно от гастърбайтерите, които се връщат и спират по няколко пъти, докато стигнат до границите. Има и струпване по границите, така че втората насока за проверките е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене", посочи д-р Димитров.

Поставянето на трета доза ваксина пък трябвало да бъде експертно решение. Трябвало да е ясно дали това да става на 6,9, или на 12 месец.

На този етап ние не можем да препоръчаме поставянето на трета доза, докато няма ясно разписани препоръки от Европейската агенция по лекарствата, каза още Петров. Според него най-малкият срок за третата игла ще е 6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase