Снимка: архив, БГНЕС

Румънският вицепремиер Дан Барна предлага серия от мерки за увеличаване на броя на ваксинираните лица, включително ограничения за неваксинираните при посещение в моловете и организиране на томбола за насърчаване на ваксинацията в селата, съобщава сайтът Зиаре.

Дан Барна беше попитан от журналисти днес дали се обсъжда въвеждането на някакви облекчения за ваксинираните или ограничения за неваксинираните. Той потвърди, че на заседание на коалицията тази седмица са обсъдени различни варианти.

Още по темата
"Ясно е, че трябва да предложим мерки по модела на другите европейски страни, за да продължим да насърчаваме ваксинацията", посочи Барна, като отбеляза, че някои страни вече са обвързали достъпа до някои неналожителни услуги с ваксинацията.

"Например ходенето на мол през уикенда, което е неналожителна услуга, да бъде обвързано с извършена ваксинация, тоест ваксинираните лица да могат да ходят в мола през уикендите, а останалите - през седмицата", посочи вицепремиерът.

Той каза още, че се обмисля възможността за организиране на томболи в селата, наградите от които да бъдат земеделска техника, за да се насърчи ваксинацията сред селското население.

Барна напомни също така, че парламентът вече е одобрил закон, който дава по един свободен ден за всяка поставена доза от ваксината.

"Ако искаме да не се връщаме пак към периода на ограниченията, които ни измъчваха толкова много, е необходимо да се ваксинираме", подчерта Дан Барна.

Според данни от вчера в Румъния са поставени 9 281 707 дози ваксина на 4 918 657 души, от които 4 762 837 са със завършена схема на ваксинация.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

22

адвокат

преди 1 месец

КОНВЕНЦИЯ за защита на правата на човека и на човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината: Конвенция за правата на човека и биомедицината - Член 2 (Върховенство на човека): Интересът и благото на човека имат предимство над интереса на обществото или този на науката.

21

Анонимен

преди 1 месец

Отдавна в Румъния дават по две кебапчета и едно хлебче,но зомбивизора няма да го покаже.А това с тези мерки е пълна шитня.Тези мерки ако помагаха нямаше да има болни!Хора-покажете се като народ и си включете здравия разум.Сега разбирам защо навремето е имало народен съд и Белене!

20

Анонимен

преди 1 месец

за един мол няма да си продам душата на сатаната как може да се откажеш от свободата си за преходни неща!