Снимка: архив, БГНЕС

Смъртните случаи, свързани с коронавируса, се увеличават в Югоизточна Азия, обхваната от епидемична вълна, предаде Асошиейтед прес.

Индонезия регистрира рекорден брой починали за едно денонощие, в съседна Малайзия препълнени болници бяха принудени да лекуват пациенти на пода, а в най-многолюдния град в Мианма, Янгон, гробищата не спират работа заради извънредно големи брой чакащи погребения.

Още по темата

През последните две седмици и трите страни отчитат повече смъртни случаи, свързани с коронавируса, на глава от населението, отколкото тежко засегнатата Индия в пика на епидемията през пролетта. Новата коронавирусна вълна в Югоизточна Азия е подхранвана от новия, по-силно заразен вариант Делта, който затяга хватката си върху региона, отбелязва АП.

Индонезия регистрира през последното денонощие рекордните 1449 смъртни случая, свързани с коронавируса, предаде ДПА.

Общият брой на починалите в страната с население от 270 милиона души надхвърли 79 000.

Новите случаи на коронавирус за изминалите 24 часа са близо 50 000. Общият брой на потвърдените заразени в Индонезия надхвърли 3 милиона. Страната е на 14-о място в света по този показател.

Над 2300 души с положителна проба за коронавирус в Индонезия са починали у дома от миналия месец, тъй като болниците са препълнени.
До момента повече от 43 милиона души в страната са получили поне една доза ваксина, а 16,9 милиона са напълно ваксинирани. Индонезия използва най-вече препарата на китайската компания Синовак.

За сравнение в Китай, където новите симптомни случаи на коронавирус са няколко десетки на денонощие, а хора почти не умират след заразяване с новия патоген, ваксинационната кампания напредва с усилени темпове.
В столицата Пекин вече са напълно ваксинирани близо 91 процента от пълнолетните жители - 17,7 милиона човека, сочат официални данни от вчера, предаде Ройтерс.

В други китайски мегаполиси - Шанхай и Ухан, делът на пълнолетното население със завършен ваксинационен цикъл също е висок - съответно 80 и 77 процента.

Към вчера в Китай, с население от близо 1,4 милиарда души, са били поставени общо 1,49 милиарда дози ваксина. Властите обаче не предоставиха данни колко хора са напълно ваксинирани.

В Китай от началото на пандемията са регистрирани общо само малко повече от 92 000 заразени със симптоми. Смъртните случаи са 4636, при това само два от май миналата година насам.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase