Снимка: Pixabay

Правителството на Китай отказа сътрудничество във втория етап на международното разследване на лабораторията в Ухан. То трябва да установи произхода на коронавируса.

Ръководството на страната определи предложението за Китайското правителство отказа да сътрудничи на втория етап от международното разследване на произхода на Covid-19, определяйки предложението за одит на китайските лаборатории като "арогантност към науката", пише британският вестник "Гардиън".

Китайските здравни служители проведоха пресконференция в четвъртък, за да отговорят на предложението на Световната здравна организация (СЗО) от миналата седмица, че втората фаза от разследването на произхода на пандемията трябва да включва „одити на съответните лаборатории и изследователски институции, работещи в района на първоначалното случаи на заразени хора, идентифицирани през декември 2019 г. “, което означава град Ухан.

На среща при закрити врати с държавите-членки миналия петък генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че очаква Китай „да подкрепи тази следваща фаза на научния процес, като сподели всички съответни данни в дух на прозрачност“.

Но в четвъртък заместник-министърът на здравеопазването на Китай Зен Исин заяви, че е изключително изненадан от предложението, което според него показва „неуважение към здравия разум и арогантност към науката“.

"Няма да следваме такъв план", каза Зен.

Още по темата
На пресконференцията, която беше широко разпространена в държавните медии, Зен каза, че разследването на СЗО през януари ефективно е изключило възможността вирусът да е изпуснат от лаборатория. Той каза, че проучванията вече са установили, че "няма доказателства", че вирусът е създаден от човека, и призовава изследователите вместо това да разгледат чуждестранни места, обвинявайки чужди правителства и медии в политическа намеса.

"Китайското правителство подкрепя проучванията за произхода на вируса, основани на науката, но ние се противопоставяме на политизирането на тези проучвания", каза той.

Лабораторната теория - която представя вируса, като изпуснат от лаборатория на Ухан, или дори произведен в нея – беше подкрепена от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и неговите съюзници и до голяма степен беше отхвърлена като теория за конспирация от други среди. Призивите за по-задълбочено проучване на възможността обаче наскоро отново набраха скорост и получиха подкрепа и миналата седмица Гебрейесус заяви, че натискът да се отхвърли теорията е „преждевременен“.

Зен каза, че мисията на екипа на независимите изследователи на СЗО по-рано тази година е установила, че теорията за изпускане на лаборатория е изключително малко вероятна и че „няма нужда от повтаряща се работа“.

"Надяваме се, че при пълна консултация с държавите-членки ранното проучване на случаите трябва да се извършва на много места в световен мащаб", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase