Снимка: БГНЕС
Австралийската администрация за терапевтични стоки (TGA), фармацевтичният регулатор в страната, потвърди, че са установени два нови смъртни случая, свързани с употребата на ваксината "Vaxzevria" от британско-шведската компания "AstraZeneca", съобщава ТАСС, позовавайки се на ABC.
 
TGA потвърди смъртта на двама пациенти, предизвикана от "рядко нарушение на кръвосъсирването", което е било причинено от ваксината AstraZeneca. И двамата починали пациенти, 44-годишен мъж от Тасмания и 48-годишна жена от Виктория, са били ваксинирани с "Vaxzevria".
 
Към днешна дата в Австралия са приложени малко над 6 милиона дози от ваксината "AstraZeneca". През целия период на употреба на лекарството (от 22 февруари 2021 г.), TGA е потвърдил шест смъртни случая в резултат на това. Разследвани са общо 355 смъртни случая, за които се смята, че са свързани с ваксинацията срещу COVID-19.
 
В момента в Австралия са одобрени две ваксини срещу коронавирус – американско-немската "Pfizer/BioNTech", както и британско-шведската AstraZeneca. Според федералното министерство на здравеопазването на страната към момента около 10,5 милиона души (повече от 40% от австралийското население) са получили първата от двете дози от ваксината, 2,9 милиона души (11,6% от населението) са напълно ваксинирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase