COVID огнище бе установено на борда на товарен кораб с екипаж от филипински граждани, който е пристигнал на пристанище Бургас. Ще се стигне ли до разрастване на огнището и как можем да го спрем ?
 
"Не бива да се тревожим излишно, здравните власти са взели необходимите мерки. Тези хора са пътували, доста хора са, такива неща се случват. Не мисля, че това трябва да бъде повод за драма. Вирусът се предава от човек на човек, така че големите събирания винаги светват червена лампичка в съзнанието ни", каза в ефира на Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.
 
Тя обясни и защо е необходимо поставянето на "цветни зони" в различните страни.
 
"Делта притесни всички ни, държавите вече минаха през Ковид и видяха, че не е шега, всички се стремят да ограничат разпространението. България не е изолирана от света. През август Делта ще бъде доминиращ в Европа. За съжаление, този вирус е доста подмолен, в България все още има уязвими групи. Делта притеснява със своето изключително бързо разпространение. Това са мутациите, които той притежава. По-интензивното размножаване също помага. Може да избяга от нашия имунен отговор. Дали предизвиква по-тежка клинична картина - трудно е още да се каже. Много е важно хората да имат втора ваксини, една доза не е достатъчна. Във Великобритания  се променя и профилът, който е засегнат от Делта - това са вече млади, здрави хора", обясни проф. Александрова.
 
И допълни още, че интересното е, че точно децата и хората под 50 години са 2,5 пъти по склони да се заразят с Делта.
 
"Там ще се върти, около тази група. Но повече от 120 учени от Великобритания казаха, че това е доста силен експеримент -  разхлабване на мерите. Циркулирането на вируса в едно общество, той ще се изменя и там, където има и хора с имунитет", посочи още тя.
 
Според учения вирусът няма как да бъде спрян и трябва да се ваксинираме. 
 
"Българите обичаме да бъдем поставени до стената, за да вземем решение, но един пик ще бъде вече късно. Ако чакаме пика - ще бъде късно. Вирусът не може да бъде спрян", категорична е проф. Александрова.
 
Относно задължително ваксиниране, тя поясни, че здравните и научни работници и учителите са "трябва да бъдат пример за останалите".
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase