Снимка: архив, БГНЕС

Университетите ще стартират новата учебна година с присъствени лекции и упражнения, пише „Монитор“ след проверка в някои от най-големите висши учебни заведения у нас. Техните нагласи за завръщане в аудиториите се дължат на сегашна епидемичната обстановка у нас.

Учебната година във вузовете няма да започне по-рано, въпреки че здравни експерти очакват и четвърта COVID вълна през есента.

Според националния план за справяне с пандемията висшите учебни заведения ще бъдат отворени, спазвайки изброените от здравно министерство мерки, докато картата е оцветена в зелено или жълто и съответно 14-дневна заболяемост е под 100 на 100 000 или от 100 до 250 на 100 000. Към 11-и юли заболяемостта на двуседмична база е 13,4 на 100 000 население, сочи справка в данните на Националния центъра по заразни и паразитни болести. Това дава и основание университетите да се готвят за присъствен старт на учебната година.

Съветът на деканите и Академичният съвет в СУ „Св. Климент Охридски“ са взели решение започнат присъствено обучение, обясни пред „Монитор“ ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков и уточни, че и миналата година е било така. По думите му присъственият старт на учебна година има няколко предимства.

„Първо, ако ситуацията позволява, ще продължим така през целия семестър. Второ, ако епидемичната обстановка се влоши, ще успеем да отметнем най-важните практически занимания през първите няколко седмици. Така, дори ситуацията да се влоши, ще можем след това да преминем към онлайн обучение за теоретичната подготовка“, посочи проф. Герджиков. Той обясни, че не възнамеряват да започнат по-рано учебната 2021/2022-а. „Смятаме да започнем на 1-и октомври като миналата година. Тогава успяхме да проведем 3-4 седмици присъствено обучение. Надявам се този път целия семестър да бъде такъв“, сподели още ректорът на СУ.

В най-стария университет у нас вече имат и план, ако обстановката се влоши. Според националния план за справяне с пандемията ако 14-дневна заболяемост е от 250 до 500 на 100 000 и България влезе в „червената зона“, във ВУЗ-ете няма да провеждат лекции и упражнения в аудиториите. В този случай обаче ще се допуска изключение за присъствени упражнения на медицинските специалности и други специалности по решение на ръководство на вуза. Проф. Герджиков ще даде възможност на деканите на отделните факултети да преценят дали част от студентите им да имат хибридно обучение. „Ако се стигне до там да трябва да избираме, аз ще оставя тази възможност на факултетите, защото за всяко професионално направление е специфично в каква степен има практически занимания. Затова все факултет ще реши по-добре от мен“, обясни ректорът на СУ.

По думите му преподавателите във вуза са сред ваксинираните в сферата на висшето образование в най-голяма степен. „Много голямо беше желанието на преподавателите, за разлика от тези в някои други университети. В това отношение проблем няма. Проблемът е със студентите, за които ние нямаме никаква представа колко от тях са ваксинирани и дали искат това. В момента ваксини има предостатъчно, така че е въпрос на желание. Ние ще се опитаме да убедим нашите студенти, че това е разумна стъпка, но никой няма да бъде принуждаван“, допълни проф. Герджиков. Той увери, че няма да има мерки срещу неваксинираните.

В Университета за национално и световно стопанство служители и студенти със завършен имунизационен курс пък имат привилегията да ходят без маски, гласи заповед на ректора на вуза. „Ако няма затягане на мерките, заповедта ще продължи да важи и през новата учебна година“, обясни проф. Димитър Димитров. УНСС вече за взели решение да започнат в аудиториите. „Нагласата е да сме присъствено. Ще започнем на 20-и септември. Всички мерки ще бъдат спрямо заповедите на Министерство на здравеопазването или образователното министерство. Ще имам терморамки на входа на учебния корпус и общежитията“, обясни допълни проф. Димитров.

Тракийският университет в Стара Загора също е с нагласата да започне присъствено обучение, изтъкнаха от ръководството на вуза. От там заявиха, че ще изчакат все пак да видят каква е ситуацията през есента и препоръките на здравно министерство, ако сме изправени пред нова вълна на пандемията.

Ректорът на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов каза, че ако обстановката се запази такава каквато е сега, наесен учебната година ще бъде открита присъствено и учебните занятия ще се провеждат присъствено.

В Технически университет София пък все още не са влели решение и заповед ще бъде издадена началото на септември спрямо епидемичната обстановка, обясниха от вуза. От там уточниха, че не обмислят учебната годна да стартира по-рано и откриването ѝ ще бъде на 27-и септември.

Студентската общност също има голямо желание през септември да се тръгне присъствено в аудиториите, сподели председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. „Всички се надяваме, че ще започнем присъствено учебна година. Надяваме се и все повече хора да се имунизират, това ще повлияе положително. Апелът ми е най-вече към преподаватели, които са рискова група“, коментира той. По думите на председателя на НПСС след летните отпуски ще има повече желаещи да се защитят от коронавируса.

„Разговарям със студенти и преподаватели и те споделят, че когато се приберат по родните места, със сигурност ще се ваксинират. Със сигурност ще има ръст на ваксинираните есента“, смята Парушев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase