Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нарушаване на обонянието се наблюдава при по-малък брой хора, заразени с Делта варианта на COVID-19, който е силно заразен. Но по-често се проявяват стомашно-чревните симптоми, показват последни проучвания, направени в Русия, предава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Вирусът леко е променил структурата на рецептор-свързващия домейн на S-протеина, а заедно с това и специфичността по отношение на клетките, с които взаимодейства. Очевидно той започна да се свързва по-добре с тях. Има ги в белите дробове, както и по стените на кръвоносните съдове и в червата. Много е вероятно именно това да е причината за промяната в симптомите", заяви вирусологът Сергей Нетесов, член-кореспондент на Руската академия на науките, цитиран от ТАСС.

Той потвърди, че Делта се размножава по-бързо в организма от другите варианти. И подчерта, че честотата на заразяване с варианта нараства дори в страни с високо ниво на ваксинация.

Коментари Напиши коментар

49

Даааа

преди 4 месеца

Няма да се ваксинирам ***. Бах ви лъжите. Ако се ваксинирам имам по голям риск да почина отколкото от този смешен вирус.

48

Шаши

преди 4 месеца

А има ли симптом да ти се яде, пие и гони нещо чуждо.

47

Анонимен

преди 4 месеца

Ужас,диария с кашлица!Смърт с кисело зеле.